Oamenii de stiinta atrag atentia asupra furtunilor solare, care ar putea provoca pagube de pana la doua trilioane de dolari.

Furtuna solara de saptamana trecuta a fost cea mai puternica din ultimii patru ani si cercetaorii spun ca aceste “evenimente meteorologice spatiale” ar putea avea efecte negative asupra satelitilor si retelelor electrice, provocand pagube in economia mondiala de pana la doua trilioane de dolari, ”echivalentul uraganului Katrina la nivel global”, scrie The Independent.

Consilierii guvernamentali americani au avertizat ca lumea nu a fost niciodata mai vulnerabila la efectele unui astfel de eveniment, care afecteaza aparatele electornice care controleaza aproape toate domeniile moderne ale societatii.

Profesorul John Beddington, consilierul sef pentru probleme stiintifice, de la Washington, sustine ca cresterea in utilizarea dispozitivelor electronice, din ultimii 10 ani, a facut societatea mult mai sensibila, la perturbarile catastrofale, mai mult decat cu un deceniu in urma, cand ultimul ciclu de activitate solara a atins apogeul.

  • Activitatea solara are cicluri de aproximativ 11 ani, iar urmatoarea perioada de activitate la un nivel maxim se preconizeaza a fi anul 2013, relateaza The Guardian.

O furtuna solara trimite catre Pamant o cantitate imensa de radiatii electromagnetice, care, in contact cu stratul exterior al atmosferei ar ioniza acest strat. La nivelul pamantului, efectele nu vor fi resimtite de oameni, dar satelitii GPS ar putea fi grav afectati.

De asemenea, ar putea fi afectate si retelele de electricitate, comunicatiile si transportul aerian.

Cea mai puternica furtuna solara s-a inregistrat in 1859, insa lipsa infrastructurii electrice face imposibila compararea efectelor din secolul XIX cu ce s-ar putea intampla in anii urmatori.


Pentru protectia in fata eventualelor surprize din partea Soarelui, NASA a conceput proiectul "Solar Shield" - informatia cu privire la activitatea solara este prompt prelucrata intr-un centru de date. Primind din timp informatii cu privire la posibilele furtuni solare, computerele ar urma sa dezactiveze transformatoarele, excluzand astfel o eventuala avarie ca urmare a perturbarilor geomagnetice.
Citeste si:
Pamantul va fi lovit de doua furtuni solare vineri
Pamantul va fi lovit de doua...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.