Furtunile magnetice cauzate de exploziile solare puternice pot afecta nu doar satelitii plasati pe orbite inalte, ci si retelele electrice de la sol, conductele de petrol si gaze naturale si pot perturba serios sistemele de telecomunicatii.
Impactul avut de furtuna solara din 1859, cea mai puternica cunoscuta pana in zilele noastre, a fost moderat, deoarece omenirea se afla in acea perioada la primii pasi in domeniul tehnologiei moderne. Daca o furtuna similara ar avea loc in aceste zile, distrugerile ar fi mult mai importante, potrivit MEDIAFAX.
  • O furtuna solara puternica ar putea cauza economiei americane pagube de 20 de ori mai mari decat cele produse de uraganul Katrina in 2005, a avertizat Academia americana de stiinte, intr-un raport publicat in 2008. Costul acestor pagube ar putea ajunge la doua trilioane de dolari in primul an dupa o astfel de catastrofa.

Acest raport a relevat in premiera vulnerabilitatea unor sectoare cheie: retelele electrice, sistemul de localizare GPS, transporturile aeriene, tranzactiile financiare si comunicatiile prin radio.
  • Pe 13 martie 1989, o furtuna magnetica provocata de un flux de particule solare incarcate cu sarcina electrica au provocat o pana a retelei Hydro-Québec, privand de electricitate peste 6 milioane de canadieni vreme de noua ore.



Atunci cand campul magnetic terestru este puternic perturbat, el produce curenti de o intensitate mare la suprafata Terrei, a explicat Philippe Escoubet, un responsabil al programului european Cluster, conceput pentru studia efectele pe care vanturile solare le are asupra planetei noastre.

"Acesti curenti trebuie sa gaseasca un mijloc prin care sa treaca mai departe, iar ei gasesc liniile de inalta tensiune", a adaugat acelasi cercetator. Curentii electromagnetici pot sa circule de-a lungul cablurilor, insa transformatoarele de la capatul acestor linii sunt avariate. Este exact ceea ce s-a petrecut in 1989 in Canada. Si conductele pot fi afectate de curentii electrici indusi.
  • In 2003, o furtuna magnetica a cauzat distrugerea transformatoarelor din Africa de Sud, privand de electricitate o mare parte din populatia acestei tari. Si America de Nord a fost afectata serios de acea furtuna.
  • In 1921, o furtuna magnetica a generat o serie de curenti la sol, de 10 ori mai puternici decat cei inregistrati in 1989 in Québec. Peste 350 de transformatoare ar putea fi complet distruse in Statele Unite, privand de electricitate peste 130 de milioane de persoane, daca o astfel de furtuna solara ar avea loc in zilele noastre.


Citeste si: [NASA avertizeaza: Terra va fi lovita in curand de explozii solare]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.