Biserica Catolica nu aproba spovedania prin iPhone, pentru ca iertarea pacatelor necesita prezenta fizica a duhovnicului in savarsirea acestei taine, insa incurajeaza folosirea aplicatiilor, ca suporturi digitale, pentru examinarea constiintei si rugaciuni, sustin reprezentantii ARCB.

"Dorim sa fie foarte clar ca nicio aplicatie iPhone NU poate inlocui Spovada. Insa, pentru a-i ajuta pe penitenti sa faca o pregatire cat mai buna in vederea primirii sacramentului Spovezii, Biserica Catolica s-a ingrijit intotdeauna sa le ofere acestora, in catehisme si in carti de rugaciuni, diverse chestionare, pentru examinarea constiintei, precum si rugaciuni specifice. Intr-o epoca in care mijloacele moderne de comunicare, oferite de dezvoltarea tehnologiei, sunt tot mai raspandite si tind sa inlocuiasca hartia tiparita, nu e de mirare ca rugaciuni sau chestionare pentru examinarea constiintei au fost preluate intr-o aplicatie pentru iPhone. Exista deja si alte aplicatii de acest fel, care servesc ca suporturi digitale pentru rugaciune sau reflectie, iar Biserica Catolica nu le respinge ci le incurajeaza, cu conditia sa fie folosite – asa cum sunt, dealtfel! – ca niste instrumente ajutatoare, bine stiind ca ele nu pot inlocui relatia personala a credinciosului cu Dumnezeu si cu Biserica.

In Biserica Catolica Spovada este un sacrament (o taina) a carui celebrare presupune in mod obligatoriu dialogul personal dintre penitent si confesor. Iertarea pacatelor penitentului necesita prezenta fizica a duhovnicului in savarsirea acestei taine. Asadar, nicio aplicatie iPhone nu poate inlocui Spovada si nu poate conferi iertarea pacatelor. Ca urmare, nu se poate vorbi de „Spovada prin iPhone>", se arata intr-un comunicat al Arhiepiescopiei Romano-Catolice Bucureşti (ARCB).


Potrivit BBC, Biserica Catolică a aprobat lansarea unei aplicaţii pentru iPhone care să îi ajute pe creştini să ţină evidenţa păcatelor şi să ştie ce să spună la spovedanie.
Citeste si:
În Sectorul 5 se va construi prima biserică catolică
Cristian Popescu Piedone: În...

Descrisa drept "ajutorul perfect pentru fiecare penitent", aplicatia le ofera pacatosilor sfaturi si instructiuni pentru o spovedanie ca la carte. Aceasta le permite utilizatorilor sa se spovedeasca, sa tina un istoric al pacatelor pe care le-au comis si sa isi examineze constiinta intr-un fel personalizat, in functie de factori precum varsta, sexul si starea civila, scrie Daily Mail.

  • Mai multi oficiali ai Bisericii catolice, atat din Marea Britanie, cat si din Statele Unite ale Americii, si-au dat acordul pentru lansarea aplicatiei, relateaza MEDIAFAX.

Lansarea acestei aplicatii vine la scurt timp dupa ce papa Benedict al XVI-lea i-a incurajat pe crestini sa folosesca noile tehnologii de comunicare, dar sa isi pastreze decenta si prietenii din lumea reala.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.