Un cactus-baterie electrica, un fir de carbon ultrarezistent si o pelerina a invizibilitatii inspirata din seria "Harry Potter" fac parte dintre inventiile chimistilor francezi din Pessac, care si-au prezentat realizarile cu ocazia lansarii oficiale a Anului international al chimiei.

Specialistii de la Centrul de cercetari Paul-Pascal (CRPP) din cadrul Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) au permis recent publicului larg sa viziteze laboratoarele lor, cu ocazia lansarii oficiale a Anului international al chimiei, inaugurat, joi, de UNESCO. Pe parcursul lunilor viitoare, chimistii francezi "vor lua contact cu publicul, facand diverse experimente chiar pe strada", a anuntat Philippe Richetti, directorul acestui centru, transmite MEDIAFAX.

Cele patru teme majore de cercetare de care se ocupa CRPP - Fluide organizate, materiale si structuri, Fizica si chimia sistemelor biologice, Materiale moleculare organizate si Fizica sistemelor complexe aflate in afara starilor de echilibru - pot parea destul de abstracte. Cu toate acestea, prin deschiderea usilor laboratoarelor de cercetare, vizitatorii au sansa de a-si formula o alta parere despre chimie, care penduleaza intre vis si science fiction.

Astfel, intr-un laborator al departamentului de baterii bio si biocaptatoare, ei vor descoperi printre numeroase computere si instrumente de masura, cativa cactusi strabatuti de gauri, veritabile stigmate ale unor experimente anterioare. Victoria Flexer, o cercetatoare italiana de origine argentiniana, in varsta de 32 de ani, inregistreaza intensitatea curentului electric produs de un mic cactus, asupra caruia ea face sa varieze intensitatea luminii, cu ajutorul unei lampi de birou.

"Este o planta pe care o puteti cumpara de la orice florarie. Vrem sa fabicam cea mai mica biobaterie electrica ce a fost construita vreodata, a carei energie provine din cuplul oxigen-glucoza, compusi ce sunt prezenti in toate organismele fiintelor vii", a explicat cercetatorul Nicolas Mano, in varsta de 37 de ani.

Acest sef de proiect, care coordoneaza activitatea a cinci cercetatori, a caror medie de varsta este de 29 de ani, explica obiectivul cercetarilor departamentului sau: "Vom putea sa construim captatoare subcutanate pentru a masura, de exemplu, concentratia de glucoza din sange in cazul pacientilor diabetici. Ei vor fi complet autonomi, captand energia chimica prezenta pe cale naturala in fluidele din corp".

Citeste si:
SUA: Pelerina invizibilitatii, la un pas de a deveni realitate
SUA: Pelerina...

Nicolas Mano spera ca va putea sa treaca in curand de la cactusi la soareci si, poate, "peste un deceniu", la implementarea unor aplicatii terapeutice pe pacienti umani.

La o distanta de doar cativa metri de acesti "cactusi electrici", Philippe Poulin conduce departamentul de nanotuburi. Departamentul sau produce natomateriale (la o scara de cateva miimi de milimetru), electrozi din carbon de cativa microni - cei pe care echipa coordonata de Nicolas Mano va putea sa ii implanteze in corpul uman - si microfibre de o rezistenta incredibil de mare.

"Daca le-am folosi pentru a fabrica o plasa, am putea sa oprim cu ajutorul ei o motocicleta grea de 300 de kilograme care circula cu 100 de kilometri/ora", au explicat savantii francezi.

Intr-un alt laborator, Olivier Mondain-Monval lucreaza cu metamateriale, pe care le considera "materiale cu proprietati electromagnetice si optice fascinante", cum ar fi devierea razelor de lumina in jurul unui obiect, pe care il face sa devina astfel invizibil. "Inca nu am ajuns sa fabricam pelerina lui Harry Potter, insa lucram la acest proiect", a precizat chimistul francez.

Citeste si:
Macron acuză Rusia de propaganda anti-franceză în Africa. „Sunt...
Macron acuză Rusia de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.