Omul modern - Homo sapiens - a migrat din Africa in urma cu cel putin 100.000 de ani, potrivit unor unelte din piatra descoperite in Emiratele Arabe Unite, migratia acestor triburi avand loc mult mai devreme decat estimau oamenii de stiinta, informeaza AFP.

Prezenta omului modern in Peninsula Arabica ar putea data din urma cu aproape 125.000 de ani, considera autorii acestui studiu, coordonat de Hans-Peter Uerpmann, de la Universitatea Eberhad Karls din Tübingen (Germania), relateaza MEDIAFAX.

Descoperirea arheologilor germani a fost prezentata intr-un studiu aparut in revista Science.

Perioada in care oamenii moderni au inceput sa migreze de pe continentul african si cronologia dispersiei lor in jurul bazinului mediteranean sau de-a lungul Peninsulei Arabice face obiectul unei dezbateri care dureaza de foarte multi ani in sanul comunitatii oamenilor de stiinta.

Cele mai multe dintre vestigiile descoperite pana in prezent i-au facut pe specialisti sa afirme ca aceste migratii au avut loc in urma cu 60.000 de ani.

Cercetatorii a descoperit acele unelte in situl arheologic Djebel Faya. Uneltele sunt din silex, ascutite pe ambele fete, pentru a taia, sapa si strivi, barde (fara maner) si instrumente de razuit.

Savantii au inceput sapaturile in 2003, aducand la lumina zilei mai intai artefacte datand din epoca fierului, a bronzului si din neolitic, inainte de a descoperi aceste unelte care dateaza din paleoliticul mijlociu, perioada care a inceput in urma cu 300.000 de ani si s-a incheiat in urma cu 30.000 de ani.

Arheologii au recurs la tehnica numita "luminiscenta prin stimulare optica", ce permite identificarea numarului de ani de cand acele obiecte sau materiale nu au mai fost expuse la lumina. Astfel, savantii au aflat ca acele unelte din piatra dateaza din urma cu 100.000 - 125.000 de ani.

In opinia autorilor acestui studiu, uneltele descoperite la Djebel Faya au relevat faptul ca tehnicile folosite pentru a le fabrica semanau cu cele utilizate de primii oameni moderni din Africa de Est, insa erau diferite de cele aparute in Orientul Apropiat.

Citeste si:
Cum s-au cunoscut Homo Sapiens si Omul de Neanderthal
Descoperire de exceptie: Cum...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.