Expertii NASA au descoperit cea mai veche galaxie observata vreodata, care a luat nastere in urma cu 13,2 miliarde de ani in urma.
Galaxia a fost observata cu ajutorul telescopului Hubble. Se pare ca galaxia denumita UDFj-39546284, a fost "creata" pe cand Universul avea mai putin de 500 de milioande de ani, ceea ce o face sa fie cea mai batrana dintre toate galaxiile pe care oamenii pe cunosc pana acum, scrie nature.com.


"NASA a atins noi orizonturi, iar ultima descoperire ne va ajuta sa intelegem mai bine Universul si va oferi, in acelasi timp, informatii pretioase generatiilor urmatoare", a declarat Charle Bolden, membru al echipajului navei care a plasat telescopul Hubble pe orbita, potrivit nasa.gov. "Acum 20 de ani, nu puteam decat sa speram la marile descoperiri stiintifice pe care le-a facut Hubble", a adaugat expertul NASA.
  • Cat de departe putem merge inapoi in timp?

Potrivit New Scientist, astronomii nu cunosc cu exactitate momentul aparitiei primei stele din univers, insa descoperirea unor obiecte din ce in ce mai indepartate de Pamant reprezinta informatii noi despre formarea stelelor si galaxiilor dupa Big Bang.


Specialistii spun ca aceasta descoperire este o oportunitate unica de a observa modul in care evolueaza astfel de obiecte inca din "copilarie". Gaura neagra ii poate ajuta pe cercetatori sa inteleaga modul in care stelele masive explodeaza, care dintre ele lasa in urma gauri negre sau stele cu neutroni, numarul de gauri negre din galaxia noastra si altele.

Obiectul, care are numai 30 de ani, este o reminiscenta a SN 1979C, o supernova din galaxia M100, situata la aproximativ 50 de milioane de ani lumina de Pamant. Descoperirea este rodul observatiilor efectuate de specialisti in perioada 1995 - 2007.


In octombrie 2010 a mai fost descoperita o galaxie extrem de indepartata si incredibil de veche, tot cu ajutorul Telescopului Spatial Hubble, despre care se credea atunci ca este cea mai veche din Univers.

Galaxia UDFy-38135539 are o vechime de aproximativ 600 de milioane de ani, iar cercetatorii discutau atunci probabilitatea existentei unui obiect celest si mai vechi decat aceasta galaxie, cum ar fi cel descoperit astazi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.