Paleontologii au descoperit in China o noua specie de dinozauri care aveau marimea unui papagal si erau inzestrati cu o singura gheara la capatul membrelor superioare, potrivit unui studiu publicat recent in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Noua specie de dinozauri a fost numita "Linhenykus monodactylus". Linhenykus vine de la Linhe, localitatea unde a fost facuta descoperirea, scrie DailyMail

Acest dinozaur face parte din familia Alvarezsauridae, o ramura a teropodelor, un grup de dinozauri carnivori din care facea parte si faimosul Tyrannosaurus rex (T-rex) si Velociraptorul. Teropodele sunt stramosii pasarilor din zilele noastre.

Potrivit MEDIAFAX, paleontologii au descoperit acele fosile in formatiunile geologice din Wulansuhai, datand din urma cu peste 75 de milioane de ani, in regiunea autonoma Mongolia interioara din nordul Chinei.

In aceasta formatiune geologica au fost descoperite de-a lungul anilor multe fosile de vertebrate. In aceeasi formatiune, specialistii au descoperit, in 2010, scheletul unui Linheraptor exquisitus, un dinozaur lung de peste doi metri. Acesta este, de altfel, singurul schelet aproape complet din aceasta specie descoperit pana in prezent. Scheletul partial al dinozaurului "mono-gheara" cuprinde oase din coloana vertebrala, membrele superioare, o parte a bazinului si oasele picioarelor.

  • Linhenykus monodactylus avea o singura gheara, pe care o folosea ca pe o mana, pentru a sapa in cuiburile de insecte, reliefand astfel marea varietate de modificari suferite de-a lungul istoriei de membrele dinozaurilor, a explicat Michael Pittman, de la Departamentul de stiinte ale Pamantului din cadrul University College din Londra, coautor al acestei descoperiri.

"Teropodele non-aviare au inceput cu cinci gheare, dar au ajuns mai tarziu, in evolutia lor, sa aiba doar trei gheare. T-rex reprezinta un caz special in cadrul teropodelor, deoarece avea doar doua gheare. Iar acum am descoperit acest Linhenykus cu o singura gheara, fapt ce dovedeste complexitatea modificarilor suferite de extremitatile membrelor superioare ale teropodelor de-a lungul evolutiei lor", a adaugat paleontologul britanic.

Motivul pentru care Linhenykus si-a pierdut celelalte doua gheare exterioare nu este deocamdata clar, iar aceasta evolutie ar putea fi pur si simplu rezultatul procesului de selectie naturala.

Linhenykus traia alaturi de alti dinozauri din familia teropodelor, ce aveau o marime comparabila. Faptul ca, spre deosebire de ei, Linhenykus avea o singura gheara ar putea sa indice o serie de diferente in ceea ce priveste comportamentul de hranire.

Linhenykus traia in acel teritoriu cu mamifere mici, soparle, ankylosaurus (dinozauri de talie mare, cantarind intre cinci si sapte tone) si dinozauri cu coarne (ceraptosieni).

Dinozaurii au dominat viata de pe Terra timp de peste 150 de milioane de ani si au disparut in urma cu 65 de milioane de ani, alaturi de alte specii. Aceasta disparitie in masa a fost cauzata, in opinia multor savanti, de prabusirea unui meteorit urias, care a bulversat clima planetei noastre.

Citeste si:
Cercetatorii din Cluj au descoperit o specie noua de dinozaur
Cercetatorii din Cluj au...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.