Un avion de lupta chinez prezentat ca primul bombardier invizibil pe radar a efectuat un zbor inaugural, confirmand astfel progresele rapide inregistrate in proiectarea sa, potrivit fotografiilor publicate marti de presa oficiala, relateaza AFP.

Acest zbor inaugural al avionului J-20 are loc in timp ce secretarul american al Apararii, Robert Gates, se afla la Beijing, pentru a incerca sa imbunatateasca relatiile militare dintre cele doua puteri, scrie MEDIAFAX.

Aceste fotografii ale avionului J-20, care survoleaza provincia Sichuan (sud-vest), au fost publicate de site-urile de Internet ale cotidianului Global Times si agentiei China Noua.

  • Avionul a efectuat un zbor de aproximativ 15 minute, dupa care a aterizat fara probleme, potrivit martorilor citati intr-un articol de presa.

Un purtator de cuvant al diplomatiei chineze, fara sa confirme explicit programul de bombardier chinez invizibil pe radar, a apreciat marti ca este "normal" ca China sa isi modernizeze armata.

"Dezvoltarea de catre China a armelor si materialului sau (militar) se fondeaza numai pe necesitatea de a se apara, de a-si pastra securitatea nationala, suveranitatea si integritatea teritoriala. Acest lucru nu vizeaza nicio tara sau tinta in mod special",
a declarat Hong Lei, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe.

Primele imagini ale avionului J-20 au aparut in ultimele zile pe bloguri specializate.

  • Acest model este considerat un raspuns chinez la avionul de vanatoare invizibil pe radar F-22A Raptor al fortelor aeriene americane. Statele Unite sunt in prezent singura tara din lume care au un bombardier invizibil pe radare functional.

Primul zbor al avionului J-20 are loc mai devreme decat anticipasera unii experti, parand sa le dea dreptate celor care sustin ca ritmul de dezvoltare a noilor arme chineze este adeseori subestimat.

"Producerea unui prototip care sa aiba capacitatea de a fi invizibil pe radar si de a se integra intr-un mediu de lupta va dura",
a declart marti viceamiralul David Dorsett, directorul de informatii al Marinei americane, afirmand ca vor fi necesari "mai multi ani".

In ceea ce priveste avionul J-20, Gates a apreciat, inainte de a ajunge la Beijing, ca chinezii sunt "probabil intr-un stadiu mai avansat" decat au avertizat serviciile de informatii americane.

Citeste si:
De ce a întors Tavi Colen un avion la sol: Am întrebat dacă am murit
De ce a întors Tavi Colen un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.