Caricaturistul danez ale carui desene au provocat proteste violente in lumea musulmana in urma cu cinci ani a declarat luni ca nu a spus niciodata ca lucrarile sale il reprezinta pe profetul Mahomed.

"Teroristii sunt cei care l-au luat pe profet ostatic", a afirmat Kurt Westergaard, in varsta de 75 de ani. Protejat de numerosi politisti, el a prezentat o carte care ii reface biografia, scrisa si publicata de John Lykkegaard.

Caricatura sa cea mai criticata de lumea musulmana este descrisa ca reprezentandu-l pe profet cu capul acoperit de un turban in forma de bomba cu fitilul aprins, transmite MEDIAFAX, citind AFP.

Dar Westegaard a declarat luni: "Nu am spus niciodata ca este vorba despre Mahomed". "Am vrut sa arat ca exista teroristi care se servesc de islam si de Coran ca de o fatada", a spus el, in timpul unei conferinte de presa la Copenhaga.

In opera sa, autorul biografiei scrie sa aceasta caricatura poate fi "un desen cu Mahomed, asa cum poate fi un desen cu un barbat din Orientul Mijlociu".

"Acest desen se bucura de o viata proprie, la nivel international", a declarat, luni, Westegaard. "El a devenit un fel de simbol si eu am acelasi destin ca si el, dar involuntar", a adaugat el.

Dupa publicarea mai multor caricaturi ale sale in septembrie 2005 in cotidianul danez Jyllands-Posten, Westegaard a fost amenintat cu moartea si a fost vizat de mai multe atentate. "Am o viata dominata de teama, chiar daca sunt protejat", spune el.

Cititi si: Ciocnirea civilizatiilor poate incepe cu o criza de umor


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.