Cand vine vorba de calitatea aerului respirabil, Parisul ia atitudine si-si informeaza cetatenii daca pot respira linistiti sau nu!
Balonul "Aer de Paris" le dezvaluie parizienilor daca aerul pe care il respira este bun, rau sau de calitate medie, procedeul de notificare asemanandu-se cu semnafoarele folosite in traficul rutier. Potrivit CNN, noua masinarie de testare a calitatii aerului face parte din incercarea Parisului de a reduce poluarea aerului, la fel cum se intampla in majoritatea marilor orase europene.

Tot ce au de facut cetatenii este sa se uite pe cer si sa vada ce culoare are giganticul balon cu heliu, care pluteste pe cer, 150 de metri deasupra Parcului Andre Citroen, in districtul 15 din Paris. Daca aerul are o calitate buna, balonul ce masoare 22 de metri in diametru si 32 de metri inaltime, are culoarea verde. Cand calitatea aerului se deterioreaza, devine rosu. Si cand aerul are o calitate medie, este portocaliu. In timpul zilei, banerele si ecranele LCD stralucesc in aceeasi culoare, calitatea aerului fiind masurata cu ajutorul miilor de senzori care monitorizeaza nivelul dioxidului de nitrogen, nivelul ozonului si partizulelor din jurul orasului.

Balonul, care a fost proiectat initial ca obiectiv turistic pentru turistii ce vizitau capitala Frantei, a primit o alta intrebuintare incepand cu 2008, cand Aerophile a avut ideea de a-l transforma in indicator al mediului. Potrivit declaratiei directorului companiei ecologice care l-a creat, Matthieu Gobbi, "Air de Paris" a devenit platforma ideala de monitorizare atmosferica.

"Balonul insusi este un semn de respect fata de aer, fata de natura, fiind foarte prietenos cu mediul inconjurator: nu face zgomot, nu este alimentat de niciun motor si nu foloseste niciun fel de combustibil. Zboara activat doar de fortele naturii si este foarte potrivit pentru a tine in frau poluarea", a mai adaugat Gobbi intr-un interviu pentru CNN.

Insa cel mai inportant, informatia este folosita pentru a determina nivelul de poluare, important pentru persoanele care au dificultati de respiratie si ajuta la impunerea unor restrictii ale traficului rutier, atunci cand se atinge un nivel maxim de poluare. Potrivit declaratiei reprezentantei Airparif, Karine Leger, agentia care se ocupa de monitorizarea calitatii aerului in Ile de France, "fiecare stat din Europa intampina foarte mari dificultati in regularizarea calitatii acestuia si se cauta mereu solutii noi".
Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.