Si femeile cu amanti tineri incearca sa afle cu poligraful daca sunt inselate * Minciunile din CV - scoase la iveala dupa ce angajatii dau "testul adevarului"

Ce sa faci cu o sotie pe care o banuiesti de infidelitate sau cu un amant mai tanar care crezi ca te insala? Ce sa faci daca nu-ti vine sa ai incredere in partenerul de afaceri sau daca il suspectezi pe cel care lucreaza pentru tine ca te fura? Desi pare greu de crezut, din ce in ce mai multi romani apeleaza in situatii de acest gen la... testul cu detectorul de minciuni. Deoarece in Romania nu exista decat patru firme de profil, acestea fac din ce in ce mai greu fata cererii in crestere. "Lumea a inceput sa inteleaga rostul acestui aparat de larga utilitate si ni se adreseaza tot mai des. Daca in urma cu trei ani aveam in jur de 10 clienti pe luna, acum ajungem si la 50", spune patronul firmei Croma, Viorel Croitoru.

Firmele de paza isi testeaza periodic angajatii

Primele care au incheiat contracte pe o durata mai lunga de timp sunt firmele de paza, care si-au facut abonamente pentru a-si testa periodic angajatii cu detectorul de minciuni. Acestia sunt testati pe rand, cate 20-30 pe luna, iar cei care sunt mai expusi tentatiei sunt testati chiar "peste rand". "Este o masura preventiva. Oamenii, stiind ca vor fi supusi la teste, se tem sa mai savarseasca vreo infractiune", spune specialistul poligraf la firma Psiho-Consult DC, Carmen Dumitrescu. De asemenea, din ce in ce mai multi patroni au inceput sa isi testeze angajatii cu detectorul de minciuni. Unii vor sa stie daca salariatii isi indeplinesc cum trebuie sarcinile de serviciu si daca o fac cu placere, altii vor sa stie chiar daca sunt simpatizati sau urati de catre angajati. Cu poligraful poate fi verificata loialitatea angajatilor, dar si cauzele randamentului redus al acestora. "Cei prevazatori ii supun la teste pe cei care doresc sa se angajeze, verificand daca anterior acestia au furat sau au datorii neonorate", ne-a precizat Carmen Dumitrescu. Mai mult, multi patroni isi aduc angajatii pentru a fi supusi testului adevarului atunci cand descopera ca au fost furati. Specialistul poligraf a fost solicitat atat in cazul unor pagube de zeci de mii de euro, cat si in cazul unor furturi marunte - cativa saci cu faina sau cateva piese auto, ne spun interlocutorii nostri.

Printre clientii firmelor de profil se afla si numerosi investitori straini, care verifica CV-urile candidatilor cu detectorul de minciuni. "Americanii care au investit intr-un hotel de patru stele din Bucuresti au vrut sa testeze toti candidatii la posturile de conducere. In astfel de cazuri se constata ca multi au tendinta de a se prezenta mult mai performanti decat sunt in realitate. De multe ori spun chiar ca au absolvit facultati pe la care nici macar nu au trecut", spune Viorel Croitoru. De asemenea, toti romanii care au plecat la munca in Israel au fost supusi unui test cu detectorul de minciuni, impus de statul israelian care voia sa cunoasca trecutul si caracterul celor recrutati.

Barbatii gelosi - o mina de aur

Barbatii gelosi se dovedesc a fi o mina de aur pentru cei care doresc sa faca bani din testarea sinceritatii. Cei mai numerosi clienti sunt din randul barbatilor bogati casatoriti cu femei tinere si frumoase, care in scurt timp dupa ce si-au pus pirostriile devin foarte gelosi.

Pentru a-si verifica banuielile, acestia isi iau consoartele pe sus si le duc la poligraf. De cele mai multe ori femeile sunt nevinovate, povestesc reprezentantii firmelor de profil, insa nici macar dupa realizarea testului unii dintre barbati nu sunt convinsi de fidelitatea nevestelor. Un sot nesigur pe partenera de viata o aduce o data pe luna la Bucuresti pentru a o supune testului cu detectorul de minciuni. "Desi lucreaza in acelasi loc si femeia se dovedeste intotdeauna foarte cinstita, el insista si o aduce lunar la noi. Zilele acestea trebuie sa apara, pentru ca pe decembrie inca nu a facut testul", ne-a povestit patronul Agentiei Croma, Viorel Croitoru. Nici femeile nu se lasa mai prejos si isi supun partenerii la un examen poligrafic pentru a fi sigure de fidelitatea acestora.

Chiar si vedetele TV au aceasta slabiciune. O doamna respectabila, casatorita, dar si cu un amant tanar si necasatorit, il banuia pe acesta de infidelitate si l-a dus la detectorul de minciuni. S-a dovedit ca barbatul o insela foarte des, iar, ca urmare, doamna a rupt legatura cu el, povestesc sursele citate. Si in cadrul familiilor apar uneori situatii tensionate pe care membrii decid sa le rezolve cu ajutorul poligrafului. "Intr-o familie formata din 12 membri a aparut la un moment dat problema sustragerii sistematice de bani. Capul familiei a facut o ancheta si pentru ca nu a rezolvat problema, s-a gandit la noi. Au venit toti si i-am supus unui test. Desi a trebuit sa dea o suma frumusica, omul a fost fericit pentru ca a descoperit faptasul", ne-a spus Viorel Croitoru.

O testare costa intre 80 si 250 de euro

Afacerea cu detectoare de minciuni se dovedeste a fi una profitabila. Investitia initiala este de 10.000-12.000 de dolari, cat costa un poligraf, in plus fiind nevoie de un spatiu adecvat si angajarea unui psiholog. Investitie care se amortizeaza in cel mult un an de zile, dupa cum sustin intreprinzatorii citati. "Testul adevarului" nu este pentru toate buzunarele, tarifele incadrandu-se intre 80 de euro si 250 de euro, in functie de complexitatea cazului, iar cei care au abonament beneficiaza de tarife preferentiale. Pentru a putea fi supus unui test la poligraf, subiectul trebuie sa fie odihnit, sa nu fi consumat alcool sau cafea si sa nu fie bolnav (raceala, probleme cu respiratia sau cu inima).

Tehnica de testare este relativ simpa. Psihologul culege date despre caz si despre cel supus testarii, formuleaza 10-12 intrebari scurte, clare si pe intelesul celui testat. Unele intrebari sunt relevante, altele de control, iar restul de relaxare. "Oricine are emotii atunci cand se asaza pe scaun. Ii sunt fixate sase dispozitive, unul pe brat pentru verificarea tensiunii arteriale, unul pe piept pentru respiratia toracica, unul deasupra centurii pentru respiratia abdominala, doua pe degete (pentru masurarea pulsului distal si a transpiratiei), cel de-al saselea fiind legat la scaun pentru a detecta miscarile facute de subiect. Din cele sase linii care apar pe ecran, cel putin patru trebuie sa arate modificari la aceeasi intrebare pentru a fi un indiciu al vinovatiei", ne-a explicat Carmen Dumitrescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.