Daca antibioticele marcau pana acum trecerea de la epoca de piatra la epoca moderna, in curand, omenirea va trebui sa invete sa traiasca fara ele.
Vestea recenta a raspandirii unei bacterii rezistenta la toate antibioticele cunoscute pana acum i-a pus pe specialisti pe ganduri. Potrivit 9AM, bacteria descoperita in spitalele britanice, adusa de catre persoane care au calatorit in Asia de Sud, risca sa se raspandeasca in intreaga lume, sugerand ca epoca antibioticelor este pe cale sa apuna, iar boli precum tuberculoza vor fi din nou, de netratat.

Fara antibiotice, toate operatiile chirurgicale vor deveni la fel de riscante ca inainte de inventarea penicilinei, iar oamenii de stiinta se tem de riscurile enorme la care se vor supune oamenii, daca vor intra in contact cu bacterii modificate sau ce au capatat imunitate la antibiotice. Specialistii se tem de extinctia unor bacterii similare NDM-1, care rezista la aproape toate tipurile de antibiotice, inclusiv la carbapeneme, folosite in general in urgente si in tratarea infectiilor multirezistente, relateaza DailyMail.

"Sa fie oare sfarsitul antibioticelor?" se intreaba specialistii, potrivit publicatiei Lancet Infectious Diseases. Epoca antibioticelor se apropie cu pasi repezi de sfarsit, iar in curand, ceea ce a fost considerat miracolul medicinei, va marca apusul medicinei moderne, relateaza guardian.co.uk.

“Nu exista antibiotice care sa combata eficient enzima NDM-1. Ne mai ramane o perioada de zece ani, in care va trebuie sa folosim antibioticele existente cu multa intelepciune, insa pana la urma va trebui sa acceptam realitatea: nu avem medicamente cu care sa tratam tipul acesta de infectii”
, a declarat profesorul Tim Walsh, cel care a descoperit enzima care ameninta planeta.


Potrivit BBC News, aceasta enterobacterie, producatoarea unei enzime denumite "New Delhi metalo-beta-lactamaza" (NDM-1), a fost identificata pentru prima data in 2009 de Walsh (de la Universitatea Cardiff, din Marea Britanie), la un pacient suedez care fusese spitalizat in India. Insa, recent, cercetatorii au izolat bacteria la 37 de pacienti din Marea Britanie, dintre care unii au calatorit in India sau Pakistan, pentru o interventie chirurgicala estetica. [Trei australieni au contractat bacteria rezistenta la antibiotice]
Potrivit Realitatea.net, multe dintre procedurile chirurgicale si din tratamentele din prezent vor disparea in epoca post-antibiotice. Este cazul transplanturilor si a medicamentelor impotriva cancerului. Pana si banalele operatii de apendicita vor implica riscuri uriase, la fel ca in perioada de dinainte de anul 1928, cand Alexander Fleming a inventat penicilina. In plus, tuberculoza va redeveni o boala imposibil de tratat.
Citeste si:
Farmaciile vor vinde antibiotice fără rețetă
Farmaciile vor vinde...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.