Trei australieni, care au calatorit in India, au contractat o bacterie rezistenta la aproape toate tipurile de antibiotice, generand temeri privind o propagare mondiala a acesteia dupa ce a afectat cateva zeci de britanici
Potrivit profesorului Peter Collignon, seful serviciului de boli infectioase de la Spitalul din Canberra, aceste persoane - dintre care una a suferit o interventie chirurgicala estetica la Mumbai - nu reprezinta decat "partea vazuta a aisbergului". [O bacterie rezistenta la antibiotice se raspandeste in intreaga lume]

"Probabil sunt mai multi, pentru ca este foarte dificil de reperat aceasta gena deosebita, daca nu exista material sofisticat", a declarat el, potrivit MEDIAFAX.

Aceasta enterobacterie, producatoarea unei enzime denumite "New Delhi metalo-beta-lactamaza" (NDM-1), a fost identificata pentru prima data in 2009 de Timothy Walsh (de la Universitatea Cardiff, din Marea Britanie), la un pacient suedez care fusese spitalizat in India.

Dar, potrivit unui studiu publicat in aceasta saptamana de revista britanica The Lancet Infectious Diseases, cercetatorii au izolat bacteria la 37 de pacienti din Marea Britanie, dintre care unii au calatorit in India sau Pakistan, pentru o interventie chirurgicala estetica.

NDM-1 rezista la aproape toate tipurile de antibiotice, inclusiv la carbapeneme, folosite in general in urgente si in tratarea infectiilor multirezistente.

Profesorul Collignon a declarat ca a tratat unul dintre cei trei australieni infectati la Canberra, in timp ce alti doi se afla in statele New South Wales si Queensland.

"Am gasit un germen rezistent si netratatabil in urina si, din fericire, nu le provoaca prea multe probleme. Dar propagarea acestei infectii este o ingrijorare reala", a declarat el.

Medicul a precizat, de asemenea, ca unul dintre cei trei pacienti a contractat bacteria dupa ce a dezvoltat complicatii in urma unei interventii chirurgicale estetice, in timp ce alti doi au contractat-o in circumstante necunoscute.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.