Un expert criminalist roman a descoperit o noua tehnica de analiza a datelor, care s-ar putea dovedi cel mai important progres in domeniul criminalisticii audio, dupa Watergate.

  • Analiza romanului, privita cu interes de FBI
Tehnica descoperita de romanul Catalin Grigoras este numita "analiza frecventei retelei electrice" (ENF) si este privita cu interes de FBI, care o considera o noua etapa in criminalistica digitala, in conditiile in care liniile electrice reprezinta martori tacuti la crima, relateaza The Register.

Intr-un proces de crima intens mediatizat care a avut loc la inceputul acestui an, ENF le-a permis procurorilor sa dovedeasca faptul ca o inregistrare audio vitala pentru cazul lor este autentica. ENF se bazeaza pe variatiile de frecventa in curentul electric furnizat de reteaua nationala. Dispozitivele digitale, precum camerele de supraveghere sau sistemele de inregistrare a convorbirilor telefonice, care sunt conectate la curent electric sau se afla in apropiere de linii, inregistreaza aceste deviatii, provocate de varfuri sau scaderi ale cererii.

Nici dispozitivele alimentate de baterii nu sunt imune la analiza ENF, iar asta pentru ca variatiile din reteaua de distributie a curentului pot fi induse in inregistrare de la distanta. Astfel, laboratorul de criminalista al politiei din Londra si oamenii de stiinta au creat o baza de date care a inregistrat aceste deviatii la fiecare secunda si jumatate, in ultimii cinci ani. Pe termen scurt, acestea formeaza o semnatura unica a frecventei electrice din acel moment.

La cererea politiei, de exemplu, oamenii de stiinta pot detecta variatiile din sistemul de alimentare cu energie electrica din momentul in care a fost facuta inregistrarea. Aceasta semnatura este extrasa si comparata automat cu baza de date ENF, care arata cand a fost facuta.

Oamenii de stiinta sunt optimisti in legatura cu folosirea sa in anchetele de terorism, pentru a stabili, de exemplu, cand au facut suspectii casete de recunoastere a tintelor sau daca au fost facute modificari in inregistrarile de propaganda.

  • Proiectul are la baza cercetarile expertului Catalin Grigoras
Echipa britanica a demonstrat ca descoperirile lui Grigoras in Europa de Est sunt aplicabile si la reteaua de curent din Marea Britanie si au dezvoltat algoritmi pentru a automatiza analiza. Practic, ENF a devenit posibila dupa trecerea la inregistrarea digitala, deoarece casetele magnetice si VHS nu ar fi permis pastrarea unor date de incredere suficient de exacte. "Este corect sa spunem ca aceasta este cel mai importat progres in domeniu de cand au fost dezvoltate tehnicile de analizare a casetelor Watergate", spun expertii britanici. Americanii sunt de asemenea foarte interesati de acest proiect
  • Domeniul criminalisticii audio, dezvoltat in urma scandalului Watergate.

Pana la inceputul lunii mai, Catalin Grigoras a fost singurul expert criminalist cu specialitatea "expertiza vocii si a vorbirii" din Romania, in cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice (INEC). Reprezentanii INEC au declarat marti, pentru NewsIn, ca romanul a plecat in luna mai, dupa ce a incetat contractul de munca prin acordul partilor.
Citeste si:
Misteriosul sarcofag de plumb descoperit în catedrala Notre-Dame va...
Misteriosul sarcofag de plumb...

De altfel, chiar astazi, la termenul din procesul fostilor ministri ai agriculturii Decebal Traian Remes si Avram Muresan, Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat faptul ca INEC ca nu poate face expertiza necesara in proces, pentru ca singurul specialist in voce din institut si-a dat demisia.

  • Catalin Grigoras, expertul care a analizat imaginile cu copilul care ar fi fost lovit de Traian Basescu.

Catalin Grigoras este expertul Institutului National de Expertize Criminalistice care a fost abilitat sa analizeze imaginile de la mitingul electoral de la Ploiesti, cu copilul care ar fi fost lovit de Traian Basescu. Acesta a spus inca de la aparitia inregistrarii video ca poate face o expertiza completa a imaginilor, doar daca detine inregistrarea originala si camera video cu care s-a filmat.

Catalin Grigoras fusese numit, la 1 noiembrie 2006, in postul de director adjunct al INEC, prin Ordinul semnat de ministrul justitiei, Monica Macovei.

Citeste si:
Disputa intre Casa Alba si celebrul jurnalist Bob Woodward
Disputa intre Casa Alba si...

Doctor inginer al UPB, cu teza de doctorat “Sistemul Digital de Procesare a Semnalelor”, romanul lucra ca expert criminalist la INEC din anul 2002. Acesta a urmat mai multe cursuri universitare si stagii de pregatire, in tara si in strainatate, in domeniul expertizelor (autentificarea judiciara a inregistrarilor audio si video si analiza legala/judiciara a vocilor, procesarea digitala a semnalelor audio cu nivel ridicat de zgomot, etc), precum si in managementul resurselor umane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.