Un presupus terorist canadian, Omar Khadr, a recunoscut, dupa ce a fost momit cu bomboane M&Ms, ca a aruncat o grenada asupra unor militari americani in Afganistan, potrivit unuia dintre ofiterii care l-au interogat.
"Zambea mereu si era dispus sa vorbeasca", a povestit femeia pentru instanta. Khadr, care pe atunci avea 15 ani, a fost capturat si ranit grav intr-o lupta in iulie 2002 intre militari americani si suspecti al-Qaida in Afganistan. In ciocniri un militar american a murit. Khadr a fost dus la Guantanamo trei luni mai tarziu, relateaza NewsIn.

"Agentul 11" - cum a fost identificata femeia - a spus ca Omar Khadr nu a mentionat niciodata comiterea vreunui abuz in cursul interogatoriilor. "Era un adolescent", a povestit ea, adaugand ca, in pofida faptului ca pe atunci ea avea 20 de ani, a fost aleasa la interogare pentru ca inspira "figura materna". Interogatorii i-au sugerat lui Khadr ca, daca va coopera, va fi trimis in Canada, unde locuiau mama si surorile sale.

Potrivit "agentului 11", Khadr a dat voluntar detalii despre lupta in care fusese capturat. El a povestit ca avea asupra sa doua pistoale si trei grenade si ca a aruncatr o grenada "asa cum se face in filme". Procurorii sustin ca grenada respectiva l-a ucis pe sergentul Christopher Speer, de 28 de ani, si doresc sa il judece pe Khadr ca terorist. Ei cer inchisoarea pe viata.

"Agentul 11" a povestit ca Omar i-a spus, vorbind despre momentul in care a fost grav ranit in lupta: "Asteptam ingerii, credeam ca voi muri. Americanii mi-au salvat viata".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.