Dupa mai bine de 50 de ani, timp in care a fost admirata numai de catre apropiatii colectionarului Tiberiu Puica, cea mai importanta dintre lucrarile tranzactionate ale pictorului Stefan Luchian va fi scoasa la licitatie.
Pictura „Maci” este estimata la peste 150.000 euro si este una din putinele opere ale artistului roman puse in vanzare in ultimii 20 de ani. Mostenitorii colectionarului au hotarat scoaterea tabloului la licitatie iar aceasta va avea loc pe 29 aprilie, la Grand Hotel Continental.

„Maci” de Stefan Luchian este considerata cea mai importanta lucrare a maestrului scoasa pe piata in ultimii 20 de ani, pictura fiind o opera majora a perioadei de creatie cuprinsa intre anii 1911 si 1913. Ei ii este atribuita cea mai mare valoare, datorita faptului ca este o lucrare de dimensiuni mari, are numeroase prezente in expozitii si referiri la ea in cataloage si albume, precum si pentru apartenenta ei din renumita colectie Tiberiu Puica. Valoarea la care este estimata este cuprinsa intre 150.000 si 200.000 euro.

De la intrarea sa in colectia lui Tiberiu Puica, pictura „Maci” a participat la numeroase expozitii in tara si in strainatate, a fost catalogata in mai multe albume si cataloage de arta, iar criticii si istoricii de arta au facut referire la ea in scrierile dedicate operei lui Luchian.

Tiberiu Puica a devenit cunoscut drept unul dintre cei mai mari colectionari ai lucrarilor lui Luchian, colectia sa cuprinzand 8 picturi semnate de artist. Colectionarul a facut figuratie in filmul lui Nicolae Margineanu, Luchian (1981) unde, pentru a da cat mai multa veridicitate actiunii, regizorul a folosit chiar lucrarea originala „Maci” .

Evenimentul aparitiei unei lucrari de Stefan Luchian pe piata de arta este cu atat mai important, cu cat opera sa se afla, in cea mai mare parte, in patrimoniu muzeal. Pana acum, doar cateva lucrari provenind din colectii particulare au fost tranzactionate pe piata de arta: 3 lucrari vandute in anii '90, dintre care amintim „Tarani pe camp”, ulei pe panza, dimensiuni medii, vandut in noiembrie 1995 de casa Alis, cu 41.000 euro, „Galbenele”, ulei pe panza, dimensiuni medii, vandut in mai 1996 de casa Alis, cu 31.000 euro. Alte 7 vanzari in ultimii 10 ani, printre care: „Peisaj de iarna”, ulei pe panza, dimensiuni mici, vandut in ianuarie 2010 de casa Goldart, cu 51.000 euro „Lorica in atelier”, ulei pe panza, dimensiuni medii, vandut in februarie 2010 de casa Alis, cu 93.000 euro

Citeste si:
Festivalul de artă „Diploma Show”, la a noua ediție. Ce pot admira...
Festivalul de artă „Diploma...

Opera „Maci”, provenind din prestigioasa colectie a lui Tiberiu Puica, este cea mai importanta dintre lucrarile lui Luchian tranzactionate public si a fost pictata in perioada de apogeu a maestrului. Valorosul tablou va putea fi admirat de catre iubitorii de arta intre 24 si 29 aprilie 2010 la Grand Hotel Continental, inainte de licitatia organizata de Casa Artmark, si care va avea loc pe data de 29 aprilie.

Stefan Luchian este unul dintre cei mai importanti pictori romani. Luchian si-a concentrat toata energia creatoare, toata pasiunea pentru natura, toata dragostea pentru viata si pentru frumos in interesul pentru flori. Tocmai de aceea "florile" lui Luchian au acea intensitate aproape dramatica a sentimentului, acea lumina interioara, acea simplitate grava care fac din multe dintre ele, cum sunt si Macii , adevarate capodopere.

Citeste si:
Ștefan Luchian, român de geniu. Cum a ajuns în pragul sărăciei
Cum a ajuns Ștefan Luchian,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.