Fiecare an incepe cu o serie de carnavaluri menite sa intampine primavara, sa celebreze miracolul vietii dar si sa ii pregateasca pe oameni pentru restrictiile din postul Pastelui.

Dintre toate carnavalurile existente Kudika a ales zece pe care vi le prezeninta in cele ce urmeaza.

10. Carnavalul Boem din Praga (Cehia)

Carnavalul Boem e versiune ceha a Mardi Gras-ului. Si acesta se desfasoara inainte de intrarea in post; anul acesta festivalul s-a tinut intre 5-16 februarie. In ciuda vremii reci, Praga s-a umplut de turisti si de viata. Carnavalul Boem isi are radacinile in perioada renascentista, fiind la vremea respectiva modelat dupa Carnavalul din Venetia. Dupa o perioada in care festivitatea a fost uitata mai marii orasului au decis sa reia traditia. Noul carnaval isi mentine aerul venetian insa incorporaza si elemente ce amintesc de carnavalul de la Rio sau de cel din New Orleans. Carnavalul coincide cu sarbatoarea populara Masopust ce presupune un ‘dezmat’ cu mancare si bautura traditionale inainte de inceputul Postului Mare.

Din programul carnavalului fac parte baluri mascate, concerte, spectacole, parade, care alegorice, activitati destinate copiilor, o multitudine de dansatori veniti din intreaga lume (mai ales de prin tarile calde sud-americane), multi tobosari si jongleri.

9. Carnavalul din Basel (Elvetia)

Basler Fasnacht, sau carnavalul de la Basel este considerat unul dintre primele cinci festivaluri locale de acest tip din Europa. Cele trei zile de carnaval incep in prima zi de luni dupa Miercurea Cenusii (Ash Wednesday) ce marcheaza inceputul postului Pastelui. Anul acesta a avut loc intre 22-24 februarie; dupa obicei a inceput la 4 dimineata pe 22 si s-a terminat la 4 dimineata pe data de 25 februarie durand 72 de ore timp in care toata lumea a petrecut.

Odata cu inceperea festivalului toate luminile orasului se sting participantii purtand pe cap lanterne decorative. Ca in cazul oricarui alt carnaval, Basler Fasnacht incanta prin costumele inventive, adesea ironizand oameni politici, prin carele alegorice (waggis) si prin cantitatea incredibila de confetti folosita. Istoricii locali sustin chiar ca acesta e locul in care confetti a fost inventat. Cei prezenti la festival sunt clar separati intre participanti directi si spectatori. Identitatea participantilor ramane ascunsa pe tot parcursul festivalului, ba chiar actul de a-ti dezvalui identitatea e considerat de prost gust. Participantii sunt adesea impartiti in grupuri ce isi aleg o tema pentru costume; temele variaza de la politicieni, la animale, personaje de desene animate, figuri istorice etc. Printre mastile clasice se numara cele ce amintesc de soldatii lui Napoleon si masti de arlechini.

8. Carnavalul din Binche (Belgia)

Cele trei zile premergatoare Miercurii Cenusii sunt prilej de petrecere si pentru locuitorii orasului belgian Binche. Startul oficial al carnavalului are loc in ultima duminica de dinainte de post insa neoficial incepe cu 49 de zile inaintea Miercurii Cenusii. Carnavalul cu radacini in inneguratul secol al XIV-lea face parte din patrimoniul UNESCO fiind considerat o opera intangibila a mostenirii culturale umane. Cu ocazia carnavalului oraselul medieval de 35 000 de locuitori e invadat de turistii avizi de spectacol.

Fiecare carnaval e unic, iar cel din Binche se individualizeaza prin traditia 'Gille'. Apelativul de 'Gilles' se refera la aproximativ 1000 de participantii (alesi din populatia locala) imbracati in costume asemanatoare cu cele de clovn; acestia poarta haine foarte colorate, masti identice si faimosii saboti din lemn specific begieni. Sansa de a te costuma in 'Gille' e considerata o onoare. In ultima zi a festivalului acesti 'Gilles' umplu centrul orasului, danseaza pe ritmul tobelor si alunga spiritele rele cu un bat.

Un alt moment caracteristic carnavalului din Binche are loc tot in ultima zi a festivalului. Aceeasi 'Gilles', de data aceasta purtand un ornament din pene de strut, strabat strazile orasului ducand in mana un cos cu portocale pe care le arunca spre sau in (probabil in functie de preferinte) multimea adunata sa ii vada. Dintre momentele ce se remarca mai trebuie sa mentionam o batalie cu confetti, dar si numerosii 'Arlequins' (arlechini), 'Paysans' (tarani) si 'Pierrots' (varianta franceza a tristului clovn de origine italiana Pedrolino, personaj al Commediei dell' Arte alaturi de Arlecchino Colombina, Brighella, Tartaglia etc.) ce animeaza publicul cu dansurile lor.

Click aici pentru a citi mai multe despre carnavalurile din intreaga lume.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.