De serpi, soparle sau chiar pesti veninosi stim cu totii, pentru ca lumea reptilelor detine recordul speciilor de vertebrate inzestrate cu venin. Iar cine nu stia, a aflat cu siguranta odata cu moartea lui Steve Irwin, vanatorul de crocodili, intepat in inima de spinul veninos al unei pisici de mare. Dar mamiferele veninoase, cat de bine le cunoastem?

Mamiferele veninoase sunt putine, intr-adevar. Daca ar fi sa le numaram, speciile despre care se stie pana acum ca detin asemenea arme otravitoare nu se aduna nici de un Top 10. Dar, asa putine cum sunt, sunt cu atat mai interesante, caci astfel de adaptari constituie o raritate in lumea lor, scrie Descopera.ro.

Una dintre aceste adaptari este saliva veninoasa, ceea ce face din muscatura lor un pericol, desi poate, mici fiind, nu par amenintatoare. Astfel, in urma unei simple muscaturi, victima, de mici dimensiuni in general, poate muri sau ramane paralizata. De asemenea o astfel de muscatura poate provoca si omului oarece neplaceri, daca se ajunge la o intalnire de gradul trei, soldata cu muscaturi. Din acest grup fac parte solenodonii si chitcanii.

Solenodonii sunt mamifere insectivore, care se hranesc cu diverse nevertebrate marunte precum viermi, insecte si melci, dar cu vertebrate mai maruntele - broaste sau mici soparle, de pilda. Insectivorele sunt considerate printre cele mai primitive mamifere; ele pastreaza multe caracteristici vechi, iar familia Solenodontidae, careia ii apartin cele doua specii de solenodoni traitoare azi (ambele in Caraibe), e in mod special interesanta pentru zoologi: solenodonii arata asa cum vor fi aratat mamiferele stravechi care au trait pe vremea dinozaurilor.

Mai multe detalii gasiti pe aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.