Farmecul darului de Craciun, credinta ca aceasta sarbatoare aduce cu sine o magie care ne face mai buni, spiridusii ludici de la Polul Nord, toate acestea au devenit ingrediente pentru succesul de box-office inca din 1897, cand apare primul Mos Craciun pe marele ecran.
De atunci, peste 100 de filme cu tema Craciunului au intrat in cursa, reprezentand de cele mai multe ori succese pentru box-office. Filmele bazate pe povestea lui Charles Dickens "A Christmas Carol" sau pe povestea scriitorului american Dr. Seuss "How the Grinch Stole Christmas", animatii sau povesti contemporane care se petrec in perioada Craciunului, toate au, dincolo de dorinta de a realiza incasari cat mai bune, scopul de revitaliza speranta in existenta lui Mos Craciun si a miracolelor de sarbatori, potrivit NewsIn.

Sirul aparitiilor lui Mos Craciun in filme incepe cu pelicule "Santa Claus Filling Stockings", lansata in 1897 si "Santa Claus and the Children", realizat in 1898, in care Mosul umple sosetele copiilor cu jucarii.

Dupa mai multe productii pe aceeasi tema, in 1947 apare "Miracle on 34th Street", cu Edmund Gwenn si Maureen O'Hara in distributie. Filmul prezinta povestea unui batran angajat pentru a juca rolul Mosului intr-un magazin de pe strada 34. Contestat de o mama si fiica ei de sase ani, acesta reuseste sa ii convinga in final pe toti ca el este adevaratul Mos Craciun. Un remake al acestui film a fost facut in 1994.

Unele dintre cele mai celebre filme de Craciun sunt ecranizari ale unor carti pe aceeasi tema. Printre ele se numara "A Christmas Carol" de Charles Dickens, in care Ebenzeer Scrooge, cel mai rau om din Londra, este vizitat de trei fantome care ii dau o ultima sansa pentru a se schimba, si "How the Grinch Stole Christmas", scrisa de Dr. Theodor Seuss Geisel.

Povestea "A Christmas Carol" a fost finalizata de Dickens in 1843, iar de atunci ecranizarile, adaptarile pentru micul si marele ecran au curs pe banda rulanta. Una dintre cele mai bune ecranizari este, potrivit specialistilor in cinematografie, "A Christmas Carol" din 1938, regizata de Edwin Marin, cu Reginald Owen, Gene Lockhart si Kathleen Lockhart in distributie.

"A Christmas Carol" este, dealtfel, unul dintre cele mai folosite titluri pentru peliculele cu aceasta tematica. Ebeneezer Scrooge, personajul avar facut celebru de Dickens, a dat si el numele catorva pelicule bazate pe scurta povestire a scriitorului american. "Scrooge" (1935), regizat de Henry Edwards, cu Donald Calthrop si Seymour Hicks in distributie, un musical cu Albert Finney, "Scrooged" (1988), cu un Scrooge modern interpretat de Bill Murray, "The Muppet Christmas Carol" (1992), unde alaturi de papusile Muppets apare Michael Caine si "A Christmas Carol" (1999), in care rolul lui Scrooge este luat de Patrick Stewart, cunoscut pentru rolul din Star Trek sunt doar cateva dintre ecranizarile nuvelei lui Dickens.


Cea mai recenta pelicula bazata pe celebra poveste a lui Charles Dickens, "A Christmas Carol", lansata pe 6 noiembrie 2009, a realizat pana in prezent 127 de milioane de dolari din vanzarea de bilete in SUA, ocupand locul al saselea in clasamentul celor mai de succes pelicule de Craciun din 1980 pana in prezent. Animatia 3D, o noua ecranizare a celebrei povestiri omonime a lui Charles Dickens, il aduce pe Jim Carrey intr-un nou rol negativ intr-o pelicula de Craciun - cel al nesuferitului Ebeneezer Scrooge, un om de afaceri zgarcit si fara suflet, care nu crede in spiritul Craciunului. Pelicula a fost regizata de Robert Zemeckis si mai are in distributie nume de notorietate precum Gary Oldman, Colin Firth, Bob Hoskins si Robin Wright Penn.

Jim Carrey a fost personajul principal din "The Grinch" (2000), adaptare dupa cartea "How the Grinch Stole Christmas" publicata in 1957, in care o creatura uracioasa si singuratica, Grinch, se hotaraste sa fure cadourile si decoratiile de Craciun pentru a impiedica venirea sarbatorilor.

Intr-un clasament intocmit de site-ul specializat in cinematografie boxofficemojo.com, cele mai mari incasari din 1980 si pana in prezent le-a realizat comedia "How the Grinch Stole Christmas", lansata in anul 2000 - 260 de milioane de dolari doar in SUA. Pelicula regizata de Ron Howard a castigat un premiu Oscar pentru Cel mai bun machiaj.

Povestea spiridusului este urmata in clasament de animatia "The Pollar Express" din 2004, cu 181 milioane de dolari. Pelicula regizata de Robert Zemeckis prezinta povestea unui baietel care nu crede in Mos Craciun sau in miracole, dar care se convinge de existenta Mosului intr-o calatorie cu un tren magic care merge la Polul Nord.

"Elf",
povestea unui copil care ajunge la Polul Nord in sacul Mosului, regizata de Jon Favreau (2003), a adus incasari in box office-ul american de 173 milioane de dolari. Bebelusul Buddy este crescut de spiridusi, insa devenit adult isi da seama ca este mult mai mare decat cei din jurul sau si decide sa se intoarca la New York pentru a-si gasi familia.

"The Santa Clause", trilogia cu Tim Allen in rolul lui Mos Craciun, a reprezentat un succes in box-office-ul american. Prima pelicula din serie, lansata in 1994, a vandut bilete in valoare de 144 de milioane de dolari, cea de-a doua, din 2002, a realizat incasari de 139 de milioane dolari, iar cea de-a treia, "Tha Santa Clause 3- The Escape Clause", lansata in 2006, a avut incasari de 84 de milioane de dolari. Peliculele sunt bazate pe povestea lui Scott Calvin (Tim Allen), un tata divortat care are relatii dificile cu fiul sau pana cand soarta il transforma in Mos Craciun. In partea a doua, Scott Calvin decide ca are nevoie de o Craciunita, dupa zece ani de activitate in pielea Mosului, iar in cea de-a treia pelicula trebuie sa salveze Craciunul de intentiile malefice ale lui Jack Frost.

"Four Christmases" (2008), povestea unui cuplu care este nevoit sa faca patru Craciunuri intr-o singura zi, regizata de Seth Gordon, a realizat incasari din bilete de 120 milioane de dolari.

In total, filmele de Craciun analizate de boxofficemojo.com, peste 50 la numar, au realizat incasari de aproape 2,2 miliarde de dolari. In clasament figureaza si filme mai vechi, precum "Christmas Vacation", lansat in 1989, cu incasari mai mari decat pelicule mai nou lansate - un total de 71 milioane de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.