Cinci nume de legenda ale filmului - Paul Newman, James Stewart, Alfred Hitchcock, Quentin Tarantino si Steven Spielberg - sunt prezente cu cele mai multe fotografii pe lista celor 50 de imagini reprezentative pentru istoria cinematografiei, alcatuita de publicatia americana EmpireOnline.
Lista realizata de Empire Online include, in fapt, instantanee din tot atatea filme, ramase in memoria publicului atat pentru calitatea lor artistica, dar mai ales pentru gradul lor de reprezentativitate. Este vorba, practic, de 50 de imagini emblematice ale celei de-a saptea arte, 50 de repere care ar putea servi oricand pentru un test-grila avand ca obiect verificarea calitatii de cinefil autentic. In cele mai multe dintre cazuri, fotografiile cu pricina au devenit, datorita mediatizarii impresionante, mai cunoscute decat filmele, lucru care, fara a fi deloc paradoxal, confirma o data in plus notorietatea lor. "Aaa, o stiu! E din filmul acela horror celebru, pe care l-a facut Hitchcock. Nu imi amintesc foarte multe despre el, insa fotografia este incredibila, superba, geniala", este una dintre replicile deseori auzite din gura celor care vad celebra imagine a tipatului blondei din capodopera "Psycho", potrivit NewsIn.

Figuri de referinta ale cinematografiei, Paul Newman si James Stewart apar, fiecare, in cate doua dintre fotografiile listei. Newman poate fi admirat, alaturi de Robert Redford, intr-o imagine din westernul "Butch Cassidy and Sundance Kid", si in celebra fotografie din "Luke Cool Hand", in care priveste gramada de oua fierte pe care, obligat de un pariu, urma sa le manance.

James Stewart este prezent pe lista cu instantanee din "It's a Wonderful Life", celebra parabola despre altruism difuzatin in fiecare an, de Craciun, in SUA, si din "Vertigo", filmul lui Hitchcock avand ca pretext frica de inaltime. Maestrul filmelor de suspans mai este reprezentat de alte trei imagini, desprinse din "The Birds", "North by Northwest" si, bineinteles, "Psycho", celebrul tipat de groaza.

Dintre regizorii in activitate, nonconformistul Quentin Tarantino si Steven Spielberg domina de departe clasamentul prezentelor pe lista fotografiilor reprezentative pentru istoria cinematografiei. Tarantino apare cu o imagine din "Reservoir Dogs" si doua din "Pulp Fiction", capodopera despre care se spune ca a revolutionat lumea filmului din punct de vedere al constructiei scenariului. Prima imagine din "Pulp Fiction" este cea cu Uma Thurman intinsa pe canapea, cu tigara in mana, iar protagonistii celei de-a doua sunt John Travolta si Samuel L. Jackson, formand unul dintre cele mai simpatice cupluri de gangsteri ale marelui ecran.

Spielberg este reprezentat de fotografii din "E.T.", "Jurassic Park" si "Jaws", trei filme de referinta din palmaresul unuia dintre cei mai respectati regizori ai ultimilor 30 de ani.

Printre cele 50 de imagini se mai afla, printre altele, instantanee din "Star Wars" - duelul Luke Skywalker vs Darth Vader, "Usual Suspects" - momentul identificarii la sectia de politie, "Dirty Dancing" - Patrick Swayze si Jennifer pe ringul de dans, si "Taxi Driver" - memorabilul moment cu Robert De Niro in fata oglinzii, intreband "Are you talkin' to me?".

Filmele clasice sunt, si ele, bine reprezentate, "Gone with the Wind", "Singin' in the Rain" si "Casablanca" fiind doar trei dintre peliculele antologice incluse pe lista.

Inedita initiativa a celor de la EmpireOnline a fost realizata in colaborare cu compania japoneza Canon.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.