Pentru unele culturi cifra noua e norocoasa, pentru altele aduce mai mult ghinion decat cifra 13. In afara de coincidenta numerica, ce altceva se mai ascunde in spatele acestei date?
Desi tehnic nu este nimic special cu simetria datei, gurile rele vin cu argumente sustinatoare a sfarsitului lumii, sustinand ca 09/09/09 nu este decat numarul bestiei inversat (666). Iar daca ne mai punem la socoteala si paiele pe foc pe care le pune media si noile lansari de filme (vezi noua animatie despre Apocalipsa „9”, ), atunci deja incepe sa ne fie frica.

Matematica magica din jurul datei

Numerologistii moderni- care opereaza dincolo de taramul stiintei cred ca semnificatie mistica sau vibratiile pot fi asociate fiecarui numar prin 9, iar diferite combinatii ale cifrelor produc rezultate tangibile in viata in functie de aplicarea lor.

Ca si numar final, numarul 9 are un rol special. Este asociat cu iertarea, compasiunea si succesul pe partea pozitiva, dar si cu aroganta si rigiditatea pe partea negativa.

Numerologii l-au studiat intotdeauna pe Pitagora, matematician grec, parintele faimoasei teorme, care a popularizat stiinta numerelor in timpurile stravechi. Acestia au preluat de la Pitagora aceasta obsesie matematica dar si divina a numerelor, iar ca si alti matematicieni dinainte si dupa el, acesta a marturisit ca 9 are proprietati unice. Orice scolar de gimnaziu ar putea sa spuna de exemplu ca 9x3=27, si 2+7=9 sau ca 9x62 = 558; 5+5+8=18; 1+8=9.

Si China si Japonia au sentimente puternice pentru cifra 9, insa sunt total opuse. Potrivit LiveScience, chinezii au facut tot ce le-a stat in putinta sa celebreze cifra 8 anul trecut la Olimpiadele de Vara de la Beijing, dand startul competitiei la 8 p.m. pe data de 08/08/08. Ceea ce nu stim noi este ca 9 vine imediat dupa cifra 8, pe lista cifrelor lor norocoase si este asociat cu viata lunga, datorita similaritatii fonetice cu adjectivul „trainic” (iar pronuntia cifrei 8 se aseamana cu pronuntia cuvantului „bunastare”).

Departe in istorie, vechii imparati chinezi se asociau cu cifra 9, care aparea permanent in arhitectura si rochile imparateselor aveau printate 9 dragoni. Dinastiile imperiale erau atat de convinse de puterea cifrei 9 incat complexul de palate din Orasul Interzis din Beijing a fost dotat cu 9.999 de camere.

In japoneza, cifra 9 este omofona cu cuvantul care desemneaza „suferinta”, deci numarul este considerat pe departe ghinionist, secondat de cifra 4, care suna asemanator cu pronuntia cuvantului „moarte”. Foarte multi japonezi evita camerele cu numarul 4 sau 9 cand se cazeaza la un hotel sau cand sunt internati intr-un spital, asta daca arhitectii nu au eliminat deja acest numere cum se mai procedeaza de obicei.
  • 9 septembrie se nimereste a fi si cea de-a 252-a zi din an (2 + 5 + 2 = 9)
  • Daca mai analizam si alte aspecte fatidice ale numarului 9, observam ca sarcina unei femei/femele dureaza 9 luni pana se naste copilul, ceea ce ne duce cu gandul la implinire, realizarea unui scop, ducerea la bun sfarsit a unui ciclu din etapa cuiva.
  • In hinduism, numarul 9 este considerat complet, perfect, numar divin pentru ca reprezinta incheierea ciclului in sistemul zecimal.
  • In mitologia greaca exista 9 muze: Calliope (poezia epica), Clio (istoria), Erato (poezia erotica), Euterpe (poezia lirica), Melpomene (tragedia), Polyhymnia (cantecul), Terpsichore (dansul), Thalia (comedia) si Urania (astronomia).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.