Jim Murphy, secretarul de stat al Scotiei a vizitat Touch Bionics din Livingston, creatorul mainii i-LIMB, prima mana bionica din lume care functioneaza ca una normala.
Touch Bionics este prima mare clinica din SUA care a vindecat veterani ai razboiului din Irak, protezele i-LIMB folosite adaptandu-se perfect.

Potrivit sitului oficial al clinicii, mana i-LIMB ofera un sistem de control unic, intuitiv care foloseste semnalele electrice traditionale care realizeaza miscarea de inchidere si deschidere a palmei si a degetelor, pentru ca totul sa para natural si miscarile sa nu fie prea bruste. Iar pentru acei pacienti care vor ca mana sa para si ca textura mai umana, Touch Bionics a realizat un parteneriat cu o companie de cosmetizare, infrumusetare a mainii.
Anul acesta, pe 16 iunie Touch Bionics a lansat Protocolul i-LIMB pentru terapeuti, astfel incat intregul program de amputare a mainii se poate realiza si in alte clinici particulare din intreaga lume.
Prima mana bionica din lume, proteza i-LIMB cu cinci degete ce pot functiona in mod individual a fost premiata in 2008 cu cel mai mare premiu de inginerie din Marea Britanie Royal Academy of Engineering MacRobert Award.

Proiectul ambitios a fost lansat in Scotia in anul 1963, insa dispozitivul a intrat pe piata abia acum 2 ani, revolutionand medicina. Stuart Mead, presedintele Touch Bionics, spune ca proteza aduce cu sine doua mari inovatii: “prima consta in faptul ca am pus un motor in fiecare deget, ceea ce inseamna ca fiecare deget poate fi miscat in mod independent si se poate articula; a doua consta in faptul ca degetul se poate roti la 90% in acelasi fel in care sunt si degetele noastre. Astfel, aceasta este prima proteza care reproduce atat forma cat si functia mainii umane”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.