Galeria Nationala din Londra va organiza, in 2010, o inedita expozitie de tablouri false din colectia sa, copiate sau autentificate gresit, care vor fi prezentate alaturi de picturi originale, descoperite datorita operatiunilor de conservare
"Mi-ar fi placut sa avem mai multe falsuri. Este naiv sa crezi ca a detine falsuri este ceva de care trebuie sa iti fie rusine. Foarte putine falsuri au fost realizate cu intentia expresa de a insela", a declarat directorul Galeriei Nationale, Nicolas Penny, relateaza NewsIn.

Expozitia "Examen rapprochi: faux, erreurs et decouvertes" (Examinare atenta: falsuri, erori si descoperiri) va avea loc intre 30 iunie si 15 septembrie 2010 si va pune accentul pe progresele tehnologice care au permis dezvaluirea secretelor acestor opere.

Unul dintre cazuri este cel al unui tablou achizitionat in 1925, datat in secolul XV, care s-a dovedit in urma operatiilor de autentificare a fi un fals creat in secolul XX. De-a lungul timpului, muzeul a cumparat, de asemenea, opere atribuite din greseala anumitor maestri. In 1845, Galeria Nationala a achizitionat tabloul "A man with a skull", atribuit pictorului german Hans Holbein cel Tanar, iar indoielile ce planau asupra autenticitatii sale au fost pe punctul de a provoca demisia directorului muzeului de la acea data. Tehnicile moderne au dezvaluit ulterior ca lemnul pe care era pictat tabloul era datat dupa decesul pictorului.

Muzeul londonez nu a avut, insa, numai ghinioane, anumite tablouri, adevarate comori, fiind descoperite gratie muncii restauratorilor si a studiilor aprofundate. Spre exemplu, tabloul "La Madone aux oeillets" de Rafael a fost considerat o copie pana in 1992, cand Nicolas Penny l-a autentificat ca fiind realizat de maestrul italian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.