Am putea spune ca toate creaturile asexuate au o viata trista. Nu au nevoie de un partener, si la un moment dat, cand simt ele ca este momentul potrivit se despart. Si asa din 1 se fac 2. In timp ce un astfel de sistem reproductiv nu pare amuzant, este in mod sigur foarte eficient, deoarece de fiecare data se dubleaza capacitatea de a da nastere altor organisme.
Un dezavantaj al reproducerii fara sex il constituie faptul ca in inmultirea creeaza clone, iar clonele alte clone. Fiecare organism are acelasi AND, nu mai au loc mutatii ori transformari. Daca un parazit reuseste sa gaseasca vulnerabilitatea unui organism, atunci intreaga specie poate sa dispara.

De asemenea, potrivit LiveScience, odata cu inmultirea sexuata apar combinatiile unice de ADN si alte mutatii. Un parazit poate ucide multe organisme, insa este la fel de probabil ca acestea sa supravietuiasca si sa nu fie vulnerabile.

Aceste lucruri au stat la baza studiilor de pana acum, fiind testate specimene din natura. Timp de 10 ani cercetatorii au analizat comportamentul melcului de apa Potamopyrgus antipodarum din Noua Zeenlanda, care exista atat in versiune sexuata cat si asexuata. Acestia au numarat melcii si infectiile parazitare pentru fiecare in parte. Clonele au fost de-a lungul timpului cele mai susceptibile de a fi atacate de paraziti, iar in timp ce numarul de infectii a crescut, numarul organismelor clonate a scazut dramatic, potrivit studiilor publicate de oamenii de stiinta in publicatia American Naturalist.

De asemenea unele tipuri clonate au disparut in intregime, in timp ce melcii care se reproduc sexuat au supravietuit de-a lungul timpului. Autorii considera ca aceasta ar fi explicatia cea mai coerenta care se poate aduce ipotezei parazitilor. In concluzie, sexul a ajutat la supravietuirea si perpetuarea speciilor, evolutia de la asexuat la sexuat fiind absolut necesara.

“Ridicarea si coborarea acestor descendenti pe linie feminina a fost foarte rapida si consistenta, daca luam in considerare predictia ipotezei parazitilor”
, a declarat Jukka Jokela un membru al echipei de cercetatori de la Institutul Federal Elvetian al Stiintei si Tehnologiei Acvatice. “Aceste rezultate sugereaza ca reproducerea sexuala confera un avantaj evolutionar in imbogatirea mediului inconjurator parazitar”, a conchis acesta.

Aceste rezultate se alatura studiilor facute in 2005, care ne aratau ca reproducerea sexuata este mai benefica decat cea asexuata desi consuma mai multe resurse de energie.

Una peste alta cercetatorii nu stiu nici macar de unde a pornit toata treaba cu sexul. Presupunerea ca organismele ar prefera sexul din cauza riscului nu pare un argument de luat in seama, iar noile studii care pun originile sexului pe baza unor solutii cosmice si mistere antice, ridica un semn si mai mare de intrebare.

Cometele si asteroizii au fost facuti vinovati de foarte multe lucruri pana acum: ca au dat forma actuala a pamantului, ca au dat viata Terrei, ca au anihilat dinozaurii si ca intr-un final o san e omoare pe toti. Dar niciodata nu ne-am fi asteptat ca pot fi invinuiti si de aceasta practica naturala de reproducere, dupa cum informeaza Space.com.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.