Cercetatorii britanici sustin ca realizarea a fost posibila prin utilizarea de celule stem de la un embrion. In mai putin de 10 ani, tehnica le-ar putea permite cuplurilor infertile sa aiba copii care din punct de vedere genetic sunt ai lor, mai spun specialistii.
Mai mult, pe viitor, sperma ar putea fi creata si din celule stem prelevate de la femei, care vor putea avea copii fara ajutorul barbatilor, anunta The Telegraph.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Newcastle sunt increzatori in faptul ca, in urma unor schimbari minore, sperma artificiala ar putea teoretic sa fecundeze un ovul. Astfel, descoperirea s-ar dovedi benefica in combaterea inferilitatii la barbati.

"Sperma obtinuta in laborator nu este inca perfecta, dar are toate calitatile necesare pentru a concepe o noua viata", a declarat biologul Karim Nayernia, conducatorul echipei de cercetatori. Oamenii de stiinta spera ca in decurs de zece ani metoda sa fie finalizata si utilizata de catre barbatii care nu pot avea copii, iar astfel cuplurile infertile sa poata avea proprii copii din punct de vedere genetic.

In cadrul cercetarilor, specialistii au recurs la un amestec de substante chimice si vitamine care permit obtinerea spermei din celule stem. "Spermatozoizii au capete, cozi si se pot misca. Forma lor nu este inca perfecta, insa contin proteine necesare fertilizarii ovuluilui", a anuntat Karim Nayernia.

Doctorii sustin si faptul ca, in curand, vor putea izola celule stem producatoare de sperma si din piele. Acest lucru va conduce la aflarea cauzei de infertilitate a unui pacient, prin analizarea propriilor celule stem.

Desi constituie o premiera, experimentul a stranit deja controverse, atat din punct de vedere etic, cat si medical, amenintand izbucnirea unei dezbateri de amploare cu privirea la cercetarile pe embrioni.

Legea nu autorizeaza inca folosirea spermei produse in laborator pentru fecundarea de ovule. Certcetatorii spera insa ca legislatia sa evolueze suficient de rapid pentru ca aceasta tehnica sa fie validata ca tratament impotriva infertilitatii masculine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.