V-ati intrebat vreodata care sunt cei mai fericiti oameni din lume? Unde se afla acei oameni care se trezesc dimineata cu zambetul pe buze si isi traiesc viata in cea mai perfecta armonie? Si mai ales care este secretul lor?
Ei bine raspunsul ni-l da Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica, printr-un raport realizat recent. Se pare ca aceti oameni traiesc nu foarte departe de noi, in nordul Europei, unde se inregistreaza cel mai ridicat nvel al fericirii.

Danemarca, Finlanda si Olanda sunt plasate in topul clasamentului, pe primele 3 locuri. In afara granitelor Europei, Noua Zeenlanda si Canada sunt ocupantele locurilor 8 si respectiv 6. Marea Britanie nu a prins din pacate niciun loc din acest top, englezii fiind mai putin fericiti decat ceilalti europeni. Pe locul 7 se gaseste Elvetia, iar pe ultimul loc Belgia.

Raportul a analizat starea de bine prin prisma satisfactiei de viata, cei chestionati fiind solicitati sa spuna de ce fel de sentimente sunt dominati. Pentru a obtine raspunsurile la sondaj, OECD s-a folosit de datele furnizate de chestionarul Gallup World realizat in 140 de tari de pe Glob in 2008. In sondaj, respondentii erau intrebati ce experiente negative ori pozitive au trait cu o zi in urma, prin intermediul unor intrebari simple precum: "Ti-a placut ziua de ieri?", "Esti mandru de ceva ce ai facut ieri?", "Ai invatat ceva de pe urma zilei de ieri?", "Ai fost tratat respectuos ieri?". In fiecare tara au fost chestionati aproximativ 1000 de oameni cu varste peste 15 ani.

Cum de au obtinut tarile din Europa de Nord un scor atat de bun?

Economia intregii zone a jucat un rol important, dupa cum sustine Simon Chapple, senior economist al diviziei Politici Sociale din cadrul OECD. In timp ce criza economica globala a cuprins intreaga lume, tarile care se afla pe primele locuri din top inca inregistreaza cele mai mari cifre ale PIB-ului in lume, arata un studiu realizat de Forbes. Danemarca, fruntasa clasamentului, nu este doar o tara prospera, dar este si foarte productiva, inregistrand in 2009, 68.000 dolari PIB pe cap de locuitor, potrivit Fondului Monetar International. SUA, spre exemplu sta mai prost la acest capitol, inregistrand un PIB pe cap de locuitor de 47,335 dolari. Desi americanii au avut un scor al fericirii de 74%, nu au reusit sa intre in top 10.

Insa nu doar PIB-ul si banii din buzunare sunt singurul etalon al fericirii. Spre exemplu, Norvegia, care are cel mai mare PIB per capita - 98,822 dolari, se afla de abia pe locul al 9-lea pe lista. Pe de alta parte nivelul de fericire din Noua Zeenlanda este de 76.7%, desi PIB-ul pe cap de locuitor inregistrat de aceasta tara este de doar 30,556 dolari. Potrivit unui editorial publicat in British Medical Journal de catre Dr. Tony Delamothe, cercetarile efectuate in Mexico, Ghana, Suedia, SUA si Marea Britanie arata ca oamenii devin bogati pe parcursul vietii, insa fericirea scade odata cu imbogatirea. Aceasta ascensiune a lucrurilor pare cam nefireasca, din moment ce oamenili pun in general nefericirea pe seama banilor si neajunsurilor financiare, care ii impiedica sa-si realizeze visurile. In ziua de astazi familia, legaturile sociale si comunitatea in care oamenii traiesc, se dezvolta si isi realizeaza legaturi sunt singurele lucruri care mai aduc fericirea. Daca nu le au pe acestea, banii nu compenseaza, adauga Dr. Delamothe.

Datele furnizate de OECD arata ca un alt factor important este sistemul de munca relaxat si echilibrat. In timp ce scandinavii inregistreaza cel mai mare PIB, media orelor de munca nu depaseste 37 de ore pe saptamana. Iar in China, unde scorul fericirii este de doar 14.8,% muncitorii au la activ 47 de ore pe saptamana, iar PIB-ul este de doar 3.600 dolari pe cap de locuitor.

Rata scazuta de somaj contribuie, de asemenea la starea de bine a populatiei. "Un singur lucru stim sigur", incheie Chapple, "a nu avea slujba e un factor de depresie foarte mare". Rata somajului in Danemarca este de doar 2 procente, potrivit C.I.A.'s World Factbook. In Norvegia aceasta este de 2.6 procente, iar in Olanda de 4.5, ponderi despre care economistii spun ca sunt caracteristice unor economii stabile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.