Incredibil 7 Mai 2009 19:30
Sunt numiti "Copii Razboiului" (Hijos de la Guerra) si aduna pe umerii lor cele mai violente crime din America Centrala si SUA. FBI-ul se teme de ei si de raspandirea lor in intreaga lume si sunt clienti fideli ai inchisorilor. Faceti cunostinta cu Mara Savatrucha, cea mai de temut banda din lume, refugiatii razboiului civil din El Salvador.
Mara Savatrucha a fost fondata in Los Angeles in anii 1980, de catre tinerii refugiati in urma Razboiului Civil, ce a rascolit El Salvatorul idn 1972 pana in 1992. Acesti au au fugit din El Salvador pentru a se apara de ciocnirile dintre rivalii etnici, in scurt timp reusind sa devina o banda cu notorietate, cu membri in 33 de state din America de Nord si in fiecare tara din America Centrala. Inca de la inceputuri, noua banda si-a focusat fortele pe raspandirea unei traume pe care au resimtit-o insusi membrii in timpul genocidului razboiului civil, Acece a lasat in urma o intreaga generatie de orfani si copii cu armele in mana de la 12 ani, o generatie de fanatici care lupta pentru o cauza pierduta deja de parintii lor.


Prin metode austere si politica SUA de deportare sistematica, insotita de represiunile armate ale guvernului din El Salvador, grupul a fost radicalizat si stabilit mai ales in interiorul Americii Centrale. Insa efectul a fost invers decat cel scontat: in loc sa fie redus numarul membrilor si influenta bandei, politica adoptata nu a facut decat sa nasca noi ramuri ale gruparii-mama dintr-un singur cartier al LA-ului in orase ale intregului continent. Astazi pe seama lor este pus terorismul international, jafurile armate, contrabanda cu droguri si arme, milioane de crime, decapitari si alte atacuri. Biroul Federal International i-a decretat "cea mai mare amenintare a securitatii domestice din SUA " si si-a propus in cativa ani anihilarea intregii bande.

Problema a inceput cand autoritatile americane au inceput sa deporteze membrii gruparilor revoltate de pe strada inapoi in El Salvator, exportand cultura din LA intr-o tara intesata cu arme, unde razboiul civil mocneste incetisor, iar criminalitatea tine oamenii inchisi in casa. Gruparea MS-13 are in prezent aproape 100.000 de membri in intreaga lume, preponderent in SUA, El Salvador, Guatemala si Honduras, Mexico, Ecuador si Spania. Iar orase precum San Salvador, capitala El Salvador este clasata momentan pe cea mai inalta treapta a criminalitatii mondiale.

In penitenciarele de aici, bandele rivale sunt tinute separat pentru a nu se crea revolte, insa inchisorile se afla permanent sub un butoi de pulbere, un soi de sala de lupte, unde prizonierii chiar daca nu au conflicte reale, isi ascutesc simturile si sunt violenti doar pentru ase mentine in forma permanent.

  • Mara Savatrucha in imagini. Cuvintele au fost spuse pe strada

Fotojurnalistul Moises Saman premiat in 2007 pentru fotografiile sale din penitenciarele din San Salvador, a incercat sa decupeze o felie din viata lor, din ceea ce inseamna sa traiesti in sanul unei bande din cea mai mica tara din America Centrala. Obiectivul sau a parasit totusi zidurile inchisorii si a cautat lumina de pe strazile Capitale latino-americane surprinzand incercarile disperate ale autoritatilor locale speciale de a-i tine cat mai dispersati pe acesti mici gangsteri vestiti.

Aici Moises Saman a vorbit cu Snoopy, unul dintre membrii "Gruparii Salvatorinilor Intelepti", Mara Salvatrucha si liderul bandei din interiorul inchisorii Ciudad Barrios, penitenciar de maxima securitate special pentru acest gen de detinuti. Ei sunt inchisi pentru pofta lor de a ucide, ce aparent nu poate fi stavilita cu nimic. Omoara fara motiv si fac bani doar din taxele de protectie. Multi dintre ei nici nu se ocupa cu contrabanta cum se crede despre majoritatea detinutilor sud-americani. Membrii bandelor sunt racolati de mici, chiar si sub 18 ani, iar odata ce ai intrat intr-un astfel de cerc, mai sunt doar 3 variante de iesire, dupa cum afirma un membru: la spital, la inchisoare sau la cimitir.

In inchisoarea Chelatenango, Saman a intalnit detinuti acoperiti cu tatuaje, credinta lor fata de banda fiind inscrisa pe tot corpul, literele majuscule MS tronand pe abdomen, pe spate sau chiar pe fata. Membrii au cliseele lor verbale, insemne personale si limbaj codat, pentru a se identifica de celelalte bande rivale si pentru a comunica intre ei mai usor. Inca din 2001, fotograful Moises Salim s-a concentrat pe proiecte ce vizau conflictul dintre Israel si Palestina, razboiul din Afganistan si Iraz si alte puncte politice fierbinti de pe Glob. In afara de faptul ca a fost nominalizat anul trecut la Premiile Sony World Photography Awards, Moises a primit o mentiune speciala la Overseas Press Club Awards pentru proiectul „The Salvatorian Dream”, proiectul sau incluzandu-se intr-un top3 in POYi Magazine Photographer of the Year Award. Alte premii importante le-a obtinut pentru proiectele din Afganistan si Haiti.


Alexandre Fuchs a realizat in 2007 documentarul Hijos de la Guerra, despre cea mai violenta banda din lume cu cea mai mare putere de raspandire cum au calificat-o FBI-ul, film ce a fost premiat la mai multe Festivaluri de film pentru realitatea flagranta, bruta prezentata, direct de pe strada. Documentarul vorbeste despre gasca hispanica transnationala fundata de refugiatii razboiului civil din El Salvator care a avut loc intre anii 1972-1992, care da fiori Guvernului American. De asemenea producatorul a incercat sa mearga pana la radacinile urii personale dar si colective a membrilor, pornita de la fratricidul practicat de salvatorieni timp de 20 de ani, ca rezultat al politicii deficiente si care a agravat mai mult propagarea acestei miscari de revolta in masa.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.