Incredibil 5 Mai 2009 17:15
Atunci cand o problema ardenta ne bate la usa sau cand sunt drepturi incalcate, activistii si grupurile de sustinere a mediului inconjurator se folosesc chiar si de sange, sex ori atrocitati pentru a se face ascultati.
Incepand cu anul acesta, cand miscarea de protectie a animalelor si trendul ecologic de salvare a pamantului au luat amploare, cele mai multe dintre reclame si campanii au fost chiar socante, iar efectul nu a fost tocmai cel scontat. Imaginatia este pusa la bataie pentru a atrage atentia publicului si a le deschide ochii in fata pericolelor, insa mesajul pare a se inneca in balti de sange, nuditate si violenta apocaliptica. Sunt acestia singurii stimuli care ne mai suscita atentia?
  • Un copil este un copil

In Canada, vanatoarea anuala de pui de foca reprezinta apogeul celui mai mare macel de vietuitoare marine din lume. Guvernul canadian permite ca 330.000 de pui de foca sa fie ucisi in fiecare an, fie prin impuscare, fie prin lovituri cu harponul. Imaginati-va cat de absurda poate fi legislatia incat sa pemita ca pui mai mici de doua saptamani sa fie strapunsi cu o lance cu varf ascutit prevazut cu spini. De cele mai multe ori acestia sunt inca vii si constienti cand sunt tarati pe deasupra ghetii cu carlige infipte in piele. Altii sunt jupuiti de piele de vii, si cum nu exista inca o piata pentru carnea de foca, animalele sunt lasate sa moara pe gheata sau in apa.

Peta2.com, apeleaza la Comitetul Olimpic Canadian, care va organiza Olimpiadele de Iarna de la Vancouver din 2010, sa spuan STOP macelului puilor de foca.





  • Atrocitatile vanatorii de balene

IFAW (Infernational Fund for Animal Welfare) a produs un afis destul de inspaimantator pentru a arata cat de cruda este vanatoarea de balene. Si cu interdictia de a vana balene emisa inca din 1986, international valabila, de atunci au mai murit peste 30.000 de balene, aceasta practica deosebit de banoasa continuand in Japonia, Norvegia si Islanda. In prezent IFAW conduce o campanie prin care incearca sa convinga administratia Obama sa reinnoiasca suprematia SUA in protectia balenelor.
  • Pielea in interiorul careia te bucuri ca te afli

Alicia Silverstone, Eva Mendes, Amanda Beard si multe alte celebritati au decis sa renunte la haine pentru a sustine campania PETA. Ideea principala a acestor campanii se axeaza pe faptul ca e mai bine sa umblii dezbracat decat sa porti piele sau blana de animale. Foarte multe din aceste exemplare folosite pe piata de blanuri sunt jupuite cand inca mai respira si apoi sunt lasate sa se zbata pana isi dau suflarea. Aceasta este singura campanie sexy, care s-a folosit de semi-nuditate pentru a atrage atentia si a arata cat de inspaimantatoare e realitatea in lumea "de puf".

Vezi galeria Peta: "FUR? I'd rather go naked!"

  • Responsabilitatea globala si activismul pentru mediul inconjurator

Opreste schimbarea globala, inainte sa te schimbe ea pe tine. Asa suna mesajul pe care ni-l trimite World Wildlife Federation, care se foloseste de un om-peste pentru a arata ca schimbarile din jurul nostru au consecinte si asupra noastra...si nu mare ne-ar fi mirarea ca intr-o dimineata o sa ne trezim cu solzi pe piele. Brita a folosit o imagine indrazneata reprezentand un barbat si o femeie care scot deseuri (ulei folosit) pe gura, pentru a sustine cauza FilterForGood. Ideea campaniei: milioane de galoane de ulei sunt folosite anual pentru producerea sticlelor de plastic in care se imbuteliaza apa, practica ce trebuie oprita cumva.


In cele mai multe cazuri, sa lupti pentru mediul implica un fel de miscari ale maselor si clauze dure. Oamenii carora chiar le pasa organizeaza mitinguri, proteste, manifestatii pentru a lupta impotriva cruzimii cu care sunt tratate animalele si impotriva distrugerii mediului ambient. Fie ca militeaza pentru despaduriri ori defrisari, poluare sau abuzul animalelor (GoVeg), activistii ar face aproape orice ca sa atraga atentia, ceea ce suscita la maxim interesul media, insa de cele mai multe ori este judecat ca o raliere la moda/trendul eco, si nu ca o miscare voluntare de salvare a Planetei.

Vezi Galeria Animal Cruelty Poster



Animalele si Drepturile lor in World Wide Media


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.