"Sakura no hana ga sakimasu". (Infloresc florile de cires!) A venit primavara! Si chiar daca la noi explozia cromatica nu s-a instalat, Japonia este cea mai fericita, caci are parte de primii ciresi infloriti din lume.
In Japonia si cu precadere in Tokio, sa privesti ciresii infloriti, plimbandu-te pe aleile sinuoase sub ploaia de petale, e aproape o sarbatoare nationala si un veritabil eveniment cultural. Milioane de oameni, atat japonezi cat si turisti din toata lumea calatoresc mii de kilometri, traverseaza oceanul special pentru aroma si pentru spectacolul oferit de acesti pomi fructiferi.

"Shikishima no/ Yamato-gokoro wo/ Hito-towaba,/ Asahi ni niou/ Yamazakura bana". (Daca cineva te intreaba ce e in inima unui adevarat japonez, ar trebui sa-i arati florile de cires stralucind in soare) – Norinaga Motoori (1730-1801)

Florile de cires, denumite sakura in japoneza, sunt luate foarte serios in Japonia. Orice turist sau vizitator poate sa observe ca nu e doar un eveniment trecator, ci atunci cand le vine vremea, ciresii sunt ridicati la rangul de zei. Sakura este peste tot: in arta, in cestile de ceai, in reclamele de la TV, pe hartiile de impachetat cadouri, pe tricourile oamenilor. Si nu e vorba doar de tendinta comerciala. Ciresii infloriti devin stema Japoniei, un brand de tara sezonier.

Floarea oficiala a familiei imperiale japoneze este "chrysanthemm". Ba mai mult floarea de cires a devenit nationala, nerecunoscuta oficial, dar totusi unanim acceptata. Dintre toate florile din tara, doar cea de cires poate provoca atata incantare: japonezii renunta la tot ce au de facut si alerga in parcuri si gradini pentru a se bucura de ninsoarea parfumata a ciresilor. In fiecare primavara, locuitorii asteapta cu nerabdare si cu un soi de manie primele semne de inflorire ale pomilor. Si stau in aceasta asteptare febrila de ani de zile. Nimic nu se schimba in dragostea lor fata de sakura.

Oamenii au inceput sa-si planifice vacantele in functie de acest eveniment, ba mai mult inflorirea ciresilor este notata in calendar si este prezentata in prognoza meteo ca un eveniment meteorologic. In aceasta perioada natura se trezeste la viata si totul se transforma intr-o lume de poveste. Chiar si centrele urbane sunt cateodata bombardate de flori albe, roz si uneori galbene. Ele pun mai mult in valoare templele, fantanile purificatoare, pagodele, castelele si monumentele traditionale

Samuraii si florile de cires

Exista o veche traditie care spune ca samuraii si luptatorii japonezi isi luau ca talisman cate o ramurica de cires inflorit pe care o pastrau la piep in lupta pentru a-i proteja de rau. Ei spuneau ca in viata scurta dar extrem de frumoasa a florii de cires se aseamana cu a lor foarte mult. E chiar destinul lor. Sakura moare exact cand este mai frumoasa, la fel ca un samurai care prefera sa moara plin de deminitate, in plina glorie. Aceasta „moarte” a florii de cires este exact scenariul pe care si-l doreste orice samurai: pe perioada de razboi, samuraii, la fel ca aceste firave petale, se simt la apogeul tineretii si gloriei si prefera sa moara cand lumea inca ii mai aclama si amintirea lor mai este inca vie.

In perioada florii de cires oamenii nu mai raman in case. Noaptea ii gaseste pe strazi unde beau, mananca si se bucura. Generatie peste generatie, pastrand acelasi ritual. Petrecerile organizate cu aceasta ocazie (hanami) este o traditie care isi are radacinile in Perioada Nara (710-784). Hanami era la baza ei un aspect al influentei chineze asupra japonezilor, la fel ca si ceremonialul ceaiului, insa japonezii sarbatoreau inflorirea prunilor, nu a ciresilor. In urmatoarea perioada, cunoscuta drept perioada Heien (794-1185), florile de cires au cucerit atentia japonezilor si cuvantul hanami a fost strict asociat cu florile de cires.

La inceputuri, petrecerile de acest gen erau doar pentru aristocrati, mai apoi s-au imprastit peste toate straturile sociale. In trecut cei care sarbatoreau hanami faceau un fel de intreceri poetice, in care participantii incercau sa vina cu noi continuari si rime pentru poeme. Astazi, s-au rezumat doar la karaoke si la recitaluri, lipsit de ingeniozitatea de pe atunci.


Peste tot mancarea japoneza ii imbie, amestecandu-se cu mirosul florilor. Felurile traditionale precum okonomiyaki (o prajitura japoneaza din fructe de mare si taitei), takoyaki (mingii din paine cu tentacule de caracatita), yaki-tori (un soi de stripsuri de pui) si bineinteles sushi sunt la discretie pentru toata lumea.

Festival Sakura 2009: Hanoiu-ul priveste ciresii infloriti

Anul acest, aproximativ 600 de ramuri ciresi vor fi transportati la Hanoi cu ocazia celui de-al treilea Festival Sakura. Editia din 2009, care se va desfasura intre 10 si 12 aprilie, a fost proiectata cu 10 zile mai tarziu, insa din cauza vremii deosebit de calde, ciresii au inflorit mai repede in Japonia. Traditiile moderne dar si cele ritualurile mai vechi vor fi prezentate localnicilor si vizitatorilor intr-o suita de evenimente culturale, inclusiv reprezentatii artistice, demonstratii culinare si proiectii vizuale, informeaza Secretarul General al Asociatiei Culturale Japoneze-Vietnameze, Tsutsui Toyoharu.

Artisti japonezi vor prezenta dansul Yosakoi, arte martiale si vor da cateva reprezentatii de arta teatrala japoneza. La toate acestea se adauga reiterari ale obiceiurilor japoneze stramosesti, inclusiv aruncarea cu mingea kendama, cateva sesiuni de origami si cateva demonstratii live de preparare a faimosilor taitei japonezi. Stadionul Quan Ngua, gazda evenimentului va fi decorat cu peste 400 de lampadare japoneze si cu o multitudine de ramuri de cires.

In Japonia, infloritul ciresilor incepe din martie si dureaza pana tarziu in aprilie, scotand toti oamenii de prin case si imbiindu-i la promenade lungi si la petreceri tematice, toti inchinandu-se zeului cires. Un festival traditional japonez care se respecta, include de asemenea ceremonii de ceai, dar si reprezentatii de dans si muzica japoneza.

Festivalul de acest an de la Hanoi a fost organizat de catre Asociatia Culturala Japoneza-Vietnameza si este editia cu numarul 3, la care organizatorii au foarte multe asteptari, dupa ce prima editie a reusit sa stranga mai mult de 10.000 de vizitatori in prima zi. In 2008, numarul lor a crescut la 120.000 de oameni, insa Festivalul Sakura a avut partesi de evenimente nefericite, cativa vizitatori neidentificati vandalizand decorurile. Potrivit Vietnews, anul acesta sunt asteptai peste 200.000 de oameni pentru o plimbare placute pe sub ciresii infloriti si o ceasca de ceai.

Insa aceasta sarbatoare a naturii este scurta. Prea scurta ar zice multi petrecareti care nu ar mai vrea sa se termine si care nu ar mai vrea sa se intoarca in birouri si la vechile indeletniciri. Odata cu sosirea masiva a vizitatorilor din Vest, tarziu in secolul al 19 lea, dupa doua secole de izolare, mania japoneza pentru ciresii infloriti din fiecare primavara, a inceput sa fie privita cu un oarecare amuzament. Cativa dintre vizitatori, cu mai mult simt practic si cu mai multa inclinatie catre spiritul productiv, s-au gandit ca e o prostie sa stai si sa te holbezi nemiscat la un simplu cires inflorit. Cires foarte frumos, dar care nu poate pastra rodul si ale carui fructe nu vor putea fi vandute sau mancate. Glumetii au numit ciresul aristocratul florilor: niciodata nu munceste dar isi doreste sa fie admirat pentru frumusetea sa.

Ariwara no Narihira spunea in secolul al 10-lea: "Daca nu ar mai fi florile de cires pe lumea aceasta, ce ne-ar mai umple sufletele cu atata liniste primavara?". Imaginea s-a schimbat insa in secolul 21. Astazi japonezii nu mai stiu sa se plimbe in liniste. Se pierd si ei printre turistii care alearga disperati sa nu cumva sa rateze un alt boboc care infloreste. Oamenii au inceput sa caute placeri scurte...la fel ca viata florilor de cires.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.