Tot mai multi barbati chinezi descopera ca pustii pe care ii cresc in casa nu sunt, de fapt, copiii lor naturali. Moda testelor ADN, care a prins contur in ultimul an, a declansat adevarate tragedii in randul familiilor din China. Ochii lui Zhang s-au umplut de lacrimi cand s-a trantit pe canapea cu rezultatul testului ADN in brate. Baietelul de cinci ani despre care credea ca este al lui avea, in realitate, un alt tata biologic.

Zhang, care a refuzat ca presa sa-i publice numele intreg, este unul din cei mai recenti beneficiari ai unei industrii in plina dezvoltare in China, o tara in care din ce in ce mai multi barbati platesc bani grei pe teste ADN, ca sa verifice daca sunt tatii biologici ai copiilor pe care ii cresc. "Ma doare inima cand vad rezultatul. E o mare rusine pentru familia noastra. Nici nu stiu daca o sa pot face fata la toate astea", spune Zhang. "Relatiile extraconjugale sunt tot mai raspandite in China, de unde si moda testelor ADN, care a prins contur in ultimele luni", explica Wang Shayan, director al unui spital din Shenzhen, un oras cu 12 milioane de locuitori, la granita cu Hong Kong. De altfel, la inceput, cei mai multi clienti ai clinicii proveneau din Hong Kong, insa, cu timpul, si localnicii au apelat la aceasta metoda costisitoare in cazul in care isi suspectau nevestele ca i-ar fi inselat. in plus, practica falsificarii certificatelor de nastere este foarte raspandita in aceasta tara.

Pe de alta parte, multi oameni de afaceri bogati din Hong Kong se insoara cu femei din China comunista sau au amante in orasele de granita. Unii din acestia fac testele ADN ca sa-si demonstreze paternitatea si sa isi poata aduce in mod legal copiii din zonele sarace chineze in prosperul Hong Kong. Anul acesta, tot mai multe clinici private care ofera teste de paternitate au aparut nu numai in sud, ci si in restul Chinei. Patronii platesc pentru publicitate agresiva, pe toate canalele media si aceste mesaje si-au facut resimtit efectul din plin. De exemplu, numai in primele luni ale anului, 250 de familii au facut testele ADN la clinica din Shenzhen, comparativ cu doar 100 de familii, in 2004.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.