Dupa ce a studiat ani intregi proprietatile si posibilele aplicatii ale unei enzime, cercetatorul Leonard Stoica a ajuns sa produca mici cantitati de curent electric din lactoza, o metoda al carei principiu si-ar putea gasi potential aplicativ in industria laptelui si in medicina.

Acum doi ani, lui Leonard Stoica, specialist in chimie analitica si biosenzori, la Ruhr University Bochum din Germania, i-au sclipit in ochi, pe coperta unei prestigioase reviste de stiinta, cateva portocale conectate in serie, ce generau suficient curent electric cat sa poata aprinde un LED.

Pana sa ajunga intr-o pozitie de postdoctorand la institutia germana, cercetatorul roman a terminat Facultatea de Chimie din Bucuresti, in 1997, si, anul urmator, in timpul masterului, a ajuns timp de patru luni in Suedia, la Universitatea din Lund, pe specializarea biosenzori pentru monitorizarea mediului.

Intors apoi in tara ca angajat la Institutul de Microtehnologie, Leonard Stoica a fost invitat din nou la universitatea suedeza, la doctorat.

Pe tot parcursul doctoratului sau, in perioada 2000-2005, a intors pe toate partile proprietatile aceleiasi enzime, produsa de microorganisme diferite si obtinuta din colaborarea cu colegi din Austria.

Curent electric din lactoza

Enzima este un compus organic de natura proteica, prezent in celulele vii, ce catalizeaza procesele de sinteza si de degradare din organismele animalelor, plantelor si microorganismelor, cu un consum minim de energie.

Dintre cele peste 1.000 de enzime din clasa oxidoreductazelor (implicate in procese de schimb de electroni), pana astazi nu s-au descoperit decat aproximativ 60 capabile sa schimbe electroni in mod direct cu un electrod.

Cea studiata de cercetatorul roman - celobioz dehidrogenaza-, daca este atasata unui electrod, poate sa schimbe cu acesta electroni prin transfer direct. Ceea ce a dus la conceperea unui biosenzor (detector ce se bazeaza pe molecule selective din componenta plantelor si animalelor) pentru lactoza (substanta dulce, extrasa din lapte si folosita in industria farmaceutica).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.