Iubirea poate trece testul timpului, arata un studiu recent, iar cuplurile norocoase nu sunt atat de rare precum se credea.

Desi s-a incetatenit global ideea ca iubirea se transforma, in timp, in prietenie, oamenii de stiinta spun ca e vorba doar de o prejudecata, scrie un articol de pe LiveScience.com.

Publicat in editia din martie a jurnalului de specialitate “Review of General Psychology”, un studiu recent arata ca in jur de 13% din oameni mentin un nivel ridicat de romantism in relatiile lor de lunga durata.

Cercetatorii au analizat datele provenite din mai multe sondaje, realizate pe 6.000 de oameni, unii aflati de curand intr-o relatie si altii casatoriti de mai bine de 20 de ani. Rezultatele au aratat ca un numar surprinzator de mare dintre acestia si-au pastrat romantismul.

Oamenii de stiinta au facut distinctia insa intre iubirea romantica si cea pasionala, obsesiva, care dispare la scurt timp dupa inceputul relatiei.

“In literatura, dragostea e sinonima cu pasiunea, iar acesta ar fi unul dintre motivele pentru care toata lumea crede ca dispare in timp”, explica Bianca Acevedo, cercetator postdoctoral la Universitatea California, din Santa Barbara, si coautor al studiului. "Componenta obsesiva este combinata, in general, cu cea romantica. Din aceasta perspectiva, poate parea ca se diminueaza. Daca faci o diferenta intre cele doua, dragostea de lunga durata li se intampla mai multor oameni decat se credea pana acum", mai spune Acevedo.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.