Cu GPS si senzori sensibili la substante toxice, robotul deschide un nou capitol in ecologia submarina.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Essex din Colchester, Marea Britanie, a primit de la Uniunea Europeana o finantare de 2.5 milioane de lire sterline pentru dezvoltarea unui peste-robot. Pestele a carui lungime nu va depasi 50 cm va fi specializat in detectarea chimicalelor care afecteaza mediul si va monitoriza gradul de poluare al apei in care inoata, relateaza DailyMail.

Aratand ca prototipul de mai sus, care a reusit deja sa pacaleasca vizitatorii London Aquarium care nu-l deosebesc de pestii adevarati, robotul nu va pleca singur in misiuni ecologice. Inteligenta artificiala cu care l-a dotat echipa condusa de Huosheng Hu ii permite sa comunice cu alti roboti, prin wireless, si sa se orienteze printre pesti adevarati sau vase. Bancurile de pesti vor monitoriza pentru inceput scurgerile de combustibil din porturi dar s-ar putea dovedi eficiente si in generarea de harti tridimensionale, in timp real, ale poluarii Tamisei.

“Proiectul este o premiera mondiala”, explica profesorul Huosheng Hu. “Vom dezvolta o echipa de pesti-robot care stiu sa caute si sa analizeze atat compusii chimici aflati la suprafata, de exemplu petrolul, cat si pe cei dizolvati deja in apa”. El adauga ca “subiecte ca securitatea datelor, comunicarea si combustibilii nepoluanti vor fi provocari interesante”.

Primele bancuri de pesti-robot capabile sa functioneze fara interventie umana pentru perioade de pana la 24 de ore, ar putea iesi din laboratoarele Universitatii Essex cel mai devreme peste un an si jumatate, sustin cei de la DailyMail.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.