NASA a avut din nou emotii luni, pentru a doua oara la interval de cateva zile, o bucata de 10 centimetri dintr-un satelit rusesc amenintand sa complice amararea navetei americane Discovery la Statia Spatiala Internationala (ISS), inainte de a se indeparta, relateaza AFP

Agentia spatiala americana explicase in cursul zilei de luni ca echipele rusa si americana de la sol urmaresc cu atentie progresia unui deseu care plutea in apropierea ISS si ca au in vedere modificarea orbitei statiei. In cele din urma, acest lucru nu a fost necesar, pentru ca deseul s-a indepartat de ISS.

"Nu va fi nevoie sa facem manevre pentru a evita deseul", i-a anuntat centrul de control al NASA de la Houston (Texas) pe cei sapte astronauti, dupa ce l-a monitorizat timp de mai multe ore. "Ultimele informatii arata ca deseul este in afara zonei de alerta", a declarat directorul de zbor de la centrul de control din Houston, Paul Dye, intr-o conferinta de presa, citeaza NewsIn.

Deseul de zece centimetri ar putea proveni, potrivit NASA, de la satelitul rusesc Kosmos 1275, care s-a dezintegrat la scurt timp dupa lansare, in 1981. Prezenta sa in vecinatatea ISS intervenea in timp ce echipajul de pe Discovery se pregatea sa amareze naveta la statia spatiala, care se afla la o altitudine de 350 de kilometri. Amararea este prevazuta pentru marti la ora 23.13, ora Romaniei.

"Intre acest moment si amarare, nu cred ca deseul va pune probleme", a dat asigurari seful misiunii, LeRoy Cain.

Temerea unei coliziuni cu un alt deseu spatial, un fragment de un centimetru dintr-un motor de satelit, a provocat saptamana trecuta la evacuarea echipajului de pe ISS pentru scurt timp, adapostit in capsula de urgenta Soyuz.

Deseurile spatiale sunt considerate o amenintare pentru cei circa 800 de sateliti comerciali sau militari despre care se estimeaza ca opereaza in spatiu, cat si pentru ISS, pe care se afla in permanenta un echipaj incepand din noiembrie 2000.

Exista peste 18.000 de deseuri spatiale a caror existenta este cunoscuta. Deseurile de pe orbita fac obiectul unei "atentii permanente", a spus Cain.

Pe de alta parte, cei sapte astronauti au procedat luni la o inspectie a scutului termic al navetei la nivelul aripilor si varfului, pentru a detecta eventuale fisuri provocate de bucati de spuma izolanta sau gheata, desprinse de rezervorul extern in momentul lansarii. Inspectia a fost facuta cu ajutorul unei camere high definition, atasata de un brat robotizat. Imaginile sunt transmise inginerilor de la sol.

O bucata de spuma izolanta de circa 700 de grame, care a fisurat scutul termic al navetei Columbia in momentul decolarii, a provocat dezintegrarea ei la intoarcere, la intrarea in atmosfera. Catastrofa a avut loc in februarie 2003 si toti cei sapte astronauti care se aflau la bord au murit. NASA a intrerupt timp de doi ani si jumatate toate zborurile catre ISS dupa accident.

Misiunea lui Discovery va permite livrarea si instalarea pe ISS a celei de-a patra si ultimei perechi de antene solare. ISS va dispune astfel de toata energia electrica necesara pentru efectuarea experimentelor stiintifice in laboratorul european Columbus si japonez Kibo, livrate in 2008. Energia electrica astfel produsa va permite dublarea echipajului permanent de pe ISS din mai, de la trei la sase membri.

Misiunea lui Discovery este cea de a 36-a a acestei navete, iar zborul sau este al 125-lea de la intrarea in folosinta a navetelor spatiale in 1981.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.