Fara chef de nimic, slabiti si numai buni pentru o zi in pat. Nu sunt putini cei peste care, „in ziua lucrului, vine boala trupului”. Doctorii gasesc in lene semne ale unei astenii de primavara sau ale unor boli. Pentru psihologi, trandaveala e un efect al unei suferinte netratate. Cat de grea este de fapt, „boala” lenei?

„La fiecare sfarsit de saptamana ma loveste o lene...”, marturiseste George Simion, de 24 de ani, angajat ca programator cu norma intreaga si masterand. De doua luni amana niste proiecte pentru scoala si tot de atata timp se lauda cu performanta de a nu face ceva concret in acest sens.

Recunoaste ca ar avea timp sa iasa, dar ii e atat de lene incat prefera sa stea pe langa computer, sa-si ocupe timpul cu jocurile video, stiri, meciuri de fotbal sau discutii cu prietenii pe messenger. Nu e obosit: „imi place ce fac la munca, deci nu pot spune ca ma oboseste, numai ca nu am nicio motivatie sa ies, sa fac mai multe”, mai recunoaste el.

Daca am apela la medic atunci cand ne e lene, am descoperi ca suntem suspectii unor boli mai usoare sau mai grave.

Cu lenea la psihiatru

„Cel mai probabil, in aceasta perioada, lenea este un simptom al asteniei de primavara. Asta inseamna ca avem nevoie de vitamine si de efort fizic controlat”, ne-a indicat un reprezentant al Serviciului de ambulanta al municipiului Bucuresti.

„Sunt slabit”, „n-am chef de nimic” sunt replici care tradeaza adesea simptome ale unui somn dezechilibrat, ale unei alimentatii nepotrivite sau, si mai grav, o hepatita cronica, un cancer sau o infectie in organism.

Un psiholog ar vedea in lipsa de chef a unei persoane o suferinta interna, daca aceasta stare se prelungeste in timp, mai mult de cateva zile. „Diagnosticarea mai mult incurca pentru ca nu exista o schema standard in care putem incadra starile si reactiile afective prin care trece o persoana aflata in suferinta”, ne-a explicat psihologul Stefania D. Nita.

Ea a adaugat ca dezinteresul pentru anumite actiuni si activitati, precum si afirmarea unei stari de plictiseala continua sunt semne ale unor depresii latente instalate de cel putin doi-trei ani. In acest caz, apare nevoia de a ne izola de mediul social si de a nu interactiona cu ceilalti.

Desi este cel de-al saptelea pacat capital, psihologii sustin ca lenea este o reactie perfect normala, atunci cand ne relaxam dupa un efort prelungit. Pe de alta parte, „lenea poate fi manifestarea inconstienta a refuzului de a face un anumit lucru sau a ne mobiliza pentru a incepe un anumit proiect”, mai arata Nita. Sub o alta forma, „lenea se mai poate instala si ca o nevoie de gratificare oferita in mod constient, dupa o reusita pe care o obtinem dupa multe luni de munca”, mai adauga psihologul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.