Avandu-si obarsia in disperare si sustinute o vreme de homosexualitate, anunturile de cautare a partenerilor au explodat cu adevarat in era virtuala. In Romania, istoria anunturilor matrimoniale a inceput cu gospodinele “care stiau sa fiarba” si a ajuns la femei usoare in cautare de clienti.

Cuplurile care s-au cunoscut mai intai sub forma de pixeli si abia apoi in carne si oase se inmultesc pe zi ce trece. Cu toate astea, frunzaritul anunturilor matrimoniale a fost considerat pana nu de mult un gest disperat, vrednic de mila. Istoria anunturilor de gasire a unui partener este una indelungata. Ele coboara in timp cel putin 300 de ani, se relateaza in volumul “Classified: The Secret History of the Personal Column”, semnat de britanicul H.G. Cocks.

Cuplarile pe Internet sunt versiunea moderna a primelor agentii “matrimoniale”, din anii 1700, care ii ajutau pe burlacii britanici sa-si gaseasca jumatatile prin intermediul anunturilor tiparite, explica H.G. Cocks, profesor de istorie la Universitatea Nottingam, citat de LiveScience.com. La inceput, societatea a privit aceasta maniera de gasire a unui partener cu dispret, insa treptat ea a luat amploare.

“Primele anunturi pentru un sot sau o sotie au atras valuri de critici, iar oamenii care apelau la ele erau priviti ca niste esecuri. Ele au totusi o istorie lunga si neintrerupta, fiind folosita cu succes de unele persoane”, a descris Cocks dificultatile prin care au trecut primii oameni care au cautat sa-si alunge singuratatea prin anunturi.

La doar cateva decenii dupa aparitia ziarelor moderne, in 1690, noua forma de comunicare devenise un instrument de cuplare pentru britanici. In acea perioada era rusinos ca o persoana trecuta de 21 de ani sa nu fie casatorita. Anunturile din ziare reprezentau de multe ori ultima solutie pentru barbatii care le publicau si femeile care le citeau. “Daca demersul avea succes, e putin probabil sa te fi laudat prietenilor cu asta”, subliniaza Cocks.

Refugiu al homosexualitatii

Propunerile de cuplare din ziarele secolului 18 erau de asemenea extrem de utile pentru homosexualii si lesbienele in cautare de parteneri, in conditiile in care homosexualitatea era ilegala in acea perioada (a fost legalizata in Marea Britanie in 1967).

Anunturile matrimoniale au capatat amploare la inceputul secolului 20, miza lor scazand insa. Multi dintre cei care apelau la ele erau in cautarea unor prieteni sau parteneri de corespondenta, un exemplu fiind soldatii din Primul Razboi Mondial, care cautau astfel sa-si alunge singuratatea. Autorii anunturilor nu erau insa doar de sex masculin. “Femeile in cautarea prietenilor si doritoare sa corespondeze cu soldati erau foarte la moda in acea vreme, autocaracterizandu-se in anunturi drept «boeme si neconventionale»“, precizeaza britanicul.

Anunturile matrimoniale au intrat intr-o panta descendenta pana in anii ’60, cand au devenit o parte din contracultura britanica, alaturi de consumul de droguri si de Beatles. Totusi, a trebuit sa treaca o perioada buna pana au fost acceptate si de persoanele mai in varsta, subliniaza Cocks: “In acea perioada, rubrica de anunturi era suspectata (la fel ca Internetul de azi) ca ar fi continut tot felul de inselatorii si perversitati, puse la cale de indivizi dubiosi”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.