Zaharul (zaharoza, sucroza) este unul dintre alimentele cele mai controversate. Desi dauneaza grav sanatatii, este consumat fara retineri. Iata care sunt efectele zaharului asupra organismului.

Oamenii de stiinta au realizat sute de studii pentru a observa efectele pe termen lung ale consumului de zahar.

Pe de o parte, exista voci care sustin ca zaharul nu aduce niciun beneficiu organismului, fiind un carbohidrat sarac in nutrienti ?i care furnizeaza doar calorii „goale“.

Pe de alta parte, speciali?tii spun ca zaharoza este benefica omului, deoarece energizeaza instantaneu (zaharul rafinat ajunge in cel mai scurt timp in sange, sub forma de glucoza si, astfel, nivelul glicemiei creste brusc).

Dar, pentru a neutraliza zaharul, organismul utilizeaza resursele de calciu, ceea ce este in defavoarea sistemului osos, care are nevoie de cantitati mari din acest mineral pentru a se dezvolta. Indiferent de tipul de zahar (din sfecla sau din trestie), efectul este acelasi.

„Se ascunde“ in bere sau in sosurile de salate

Zaharul se gase?te chiar si in compozitia unor alimente care nu sunt dulci, ci dimpotriva.
Supele instant, mu?tarul, ketchupul, diferite sosuri, conservele, iaurturile, mezelurile, sucurile carbogazoase si berea sunt doar cateva dintre acestea.

Atentie, da dependenta!

Consumul de zahar creeaza dependenta si aduce modificari la nivelul creierului, in aceeasi masura ca si consumul de tutun, alcool si de droguri, au constatat cercetatorii americani de la Universitatea Princeton. Cercetarea a fost realizata pe ?oarecii de laborator, timp de o luna de zile.

Intr-o prima faza, animalele au fost private de hrana timp de 12 ore, iar, ulterior, li s-au dat mancare ?i zahar, la fiecare ora. Oamenii de stiinta au observat ca, prin consumul excesiv de zahar, nivelul dopaminei din creier creste. Astfel, creierul incepe sa se obisnuiasca cu alimentele dulci si secreta din ce in ce mai multi receptori ai dopaminei.

Prin urmare, cu cat nivelul dopaminei este mai mare, cu atat creste nevoia de a manca alimente dulci. In concluzie, includerea in dieta zilnica a alimentelor foarte dulci, apoi excluderea lor brusca poate provoca simptome specifice starii de sevraj.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.