Acum 200 de ani, se nastea la Shrewsbury, in vestul Marii Britanii, intr-o familie bogata, Charles Darwin, cel care avea sa revolutioneze intreaga perceptie a oamenilor asupra vietii pe Pamant.
Pentru a marca aniversarea lui Darwin, a fost deschisa la Orpington House, Kent, (unde naturalistul a locuit mai bine de 40 de ani) o noua expozitie cu obictele sale.

Autorul lucrarii "Originea speciilor", care a reusit sa creeze si sa argumenteze o teorie stiintifica - darwinismul, s-a nascut pe 12 februarie acum 2 secole. Studiile si descoperirile sale au marcat secolul al 19-lea, perioada incare marile inventii si schimbarile se instalau in intreaga lume. In lucrarea sa, acesta explica diversitatea lumii organice ca urmare a actiunii selectiei naturale si a supravietuirii organismelor mai adaptate, dar totodata nu contenea sa-si socheze contemporanii, ramanand controversat chiar si pentru unele grupari religioase din zilele noastre care nu accepta negarea creatiei divine. Omul devine, in viziunea lui Darwin, urmas, alaturi de maimutele primate din zilele noastre, al unui primat – stramos comun, care ar fi disparut in timp.

Pe data de 22 noiembrie 1859 Darwin isi publica aceasta teorie in cartea "Originea speciilor". Cartea ajunge in scurt timp faimoasa, iar Teoria Selectiei Naturale primeste nenumarate reactii de toate felurile din intreaga lume. In ciuda numerosilor opozanti, in mai putin de doua decenii teoria lui Darwin ajunge insa sa fie international recunoscuta. Cele mai vii controverse sunt legate de originea omului, pe care Darwin nu il mai vede creat direct de catre Dumnezeu.

Aici gasiti un ghid interactiv care prezinta intreagul context social si istoric al descoperirii sale revolutionare. Pentru a sarbatori cum se cuvine acest moment istoric in istoria naturalismului, puteti citi aici extracte din capitolele cheie ale operei sale de capatai.

OPERA COMPLETA A LUI CHARLES DARWIN: ONLINE

O nota scrisa de mana, a lui Charles Darwin, dezvaluia cat de enervat era de intrebarile stupide pe care le primea de ani de zile. Aceasta a fost scoasa la licitatie cu un pret de pornire de 3.800 de euro. Nota este una din mai multe de acest gen, vandute la casa de licitatii Lawrences Crewkerne din Somerset. Continutul acestei scrisori din secolul al 19-lea, care-l are ca autor pe autorul "Originii speciilor", ne dezvaluie faptul ca Darwin era bombardat ''de jumatate din prostii Europei'' cu cele mai stupide intrebari. Nota scrisa de mana ofera o perspectiva rara uneia dintre cele mai mari minti ale tuturor timpurilor, terorizate de intrebarile infinite venite atat de la colegii de breasla, oamenii de stiinta, naturalistii, dar mai ales de la oamenii obisnuiti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.