Diferentele anatomice dintre femei si barbati determina o vulnerabilitate specifica in fata anumitor boli. Afla care sunt predispozitiile spre afectiuni in functie de sex, cum se explica ele si ce investigatii e bine sa faci cu regularitate pentru a le tine sub control.

Genomul face diferenta

Inca din momentul conceperii, diferenta intre barbat si femeie apare datorita perechii de cromozomi care definesc sexul, la barbati XY, iar la femei XX. De aici incepe diferentierea genetica, programarea prezentei hormonilor sexuali incepand cu adolescenta, conformatia tipica si, implicit, vulnerabilitatea specifica in fata bolii.

Initial, din cauza profesiilor diferite, femeile au fost mai putin expuse la unele afectiuni considerate preponderent masculine: fracturi osoase si leziuni ale muschilor produse de munca fizica, bronhopneumopatia obstructiva cronica, generata de munca in mediul industrial si embolia gazoasa, specifica scufundatorilor.

Pe masura ce s-a produs egalitatea profesionala intre sexe, bolile asa-numite masculine au inceput sa le afecteze si pe femei.

Creierul are sex

Specialistii de la Harvard, care au analizat timp de cativa ani sistemul nervos a mai multi barbati si femei, au constatat diferente la nivelul structurii si folosirii creierului in functie de sex.

Asa rezulta un comportament specific feminin, respectiv masculin, fenomen care se amplifica educational, odata cu trecerea timpului. De exemplu, anumite parti din lobul frontal sunt mai mari la femei decat la barbati. Aceste regiuni sunt responsabile de luarea deciziilor si de gasirea solutiilor la diferite probleme.

Tot la femei, este mai dezvoltata si partea cortexului responsabila de emotii, fapt care ar explica de ce acestea sunt mai sensibile decat barbatii.

Stiai ca...

...monturile piciorului (halus valgus), o deformare a pozitiei degetului mare de la picior, cauzata de purtarea tocurilor, fracturile de pumn, sold si vertebre sunt mai frecvente la femei?

...barbatii sunt mai predispusi la autism, schizofrenie si daltonism, o afectiune care nu permite distingerea corecta a culorilor?

Barbatii detin suprematia in cazul viciilor

Riscul de diabet apare de doua ori mai frecvent la femei decat la barbati si este de doua ori mai frecvent in mediul urban, fata de cel rural. Carnea grasa este consumata, zilnic, de 34 la suta din barbatii romani, fata de 23 la suta din femei. Legumele si fructele sunt consumate, zilnic, de 70 la suta din barbatii romani si de 80 la suta din romance.

O diferenta considerabila apare in privinta consumului de acool. Un procent de 30 la suta din barbati sunt consumatori constanti de alcool si 29 la suta de tutun, fata de numai 6 la suta din femei care sunt consumatoare de alcool si 12 la suta, care sunt fumatoare.

Aceste rezultate statistice au reiesit in urma Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, in perioada 1 iulie 2007 - 30 iunie 2008, pe un esantion care reprezinta peste 55 la suta din populatia Romaniei.

Specialistul nostru

Cele mai frecvente boli ale femeilor sunt chisturile ovariene, fibroamele uterine, cancerul de san, depresiile, infectiile urinare, cancerul de col uterin, poliartrita reumatoida, afectiunile dureroase lombo-sacrate. La barbati apare frecvent adenomul si adenocarcinomul de prostata, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, cancerul pulmonar, ciroza si spondilita anchilozanta.

Chisturile de ovar si infectiile urinare apar la tinere, cancerul de col uterin si de san, dupa varsta de 35 de ani, poliartrita reumatoida, in general, dupa 50 de ani. Adenomul si adenocarcinomul afecteaza barbatii dupa 60 de ani, spondilita anchilozanta, pe cei tineri, de aproximativ 28-35 de ani, in timp ce infarctul miocardic, cancerul pulmonar, ciroza hepatica si accidentul vascular cerebral apar in jurul varstei de 55-70 de ani.

Sanatatea, influentata de hormonii sexuali

Creierul

La barbati, se deterioreaza de trei ori mai repede, odata cu varsta. Regresul este cauzat in mare parte de stilul de viata: conditii mai dificile de munca, consumul de alcool si de tutun.

La femei. Numarul de celule ale creierului este egal la cele doua sexe. In schimb, numarul de sinapse, adica de legaturi neuronale, este mai mare la femei. Aceasta este explicatia pentru comportamentul intuitiv al femeilor, toleranta si diplomatia, calitati mai putin dezvoltate la barbati.

Scheletul

La barbati, problemele de natura osoasa apar mai degraba din cauza unui stil de viata nepotrivit.
La femei, afectiunile osoase apar mai ales din cauza schimbarilor hormonale. Cele mai sensibile zone sunt soldul, oasele mainii si coloana vertebrala.

Muschii

La barbati, muschii sunt mai puternici datorita hormonilor masculini care le favorizeaza dezvoltarea.
Corpul femeii se uzeaza mai repede decat cel al barbatului daca este supus la un efort fizic intens pentru perioade mari de timp.

Aparatul reproducator

La barbati. Testiculele produc testosteron cu efect de marire a masei musculare si a celei osoase.
La femei. Ovarele produc estrogen, esential pentru mentinerea sanatatii oaselor si a vaselor de sange.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.