Fizicienii vor zbura din toate colturile lumii pentru a intra in audienta la noul oracol microscopic Isis 2, de aproape 250 de milioane de euro, pe care britanicii se pregatesc sa-l puna in functiune si care va lua la puricat atat cele mai intunecate unghere ale mecanicii cuantice, cat si rafturile supermarketurilor, scrie BBC News.
Supermicroscopul din Oxfordshire este o sursa de pulsare a neutronilor, tehnica folosita pentru examinarea materialelor la nivel atomic: pozitionarea, spatierea si fortele dintre atomii individuali. “Cu alte cuvinte, este un aparat de fotografiat imens”, descrie Andrew Taylor, directorul programului. In mijlocul masinariei se afla un bloc din metal dur, de dimensiunea unui pachet de biscuiti, in care sunt pulsati 20.000 de milioane de milioane de neutroni, la 84% din viteza luminii.

“Haideti sa facem un experiment simplu. Luati-va stiloul si indoiti-l. Ce vedeti? O parte se dilata, cealalta se contracta. Atomii individuali se apropie sau se indeparteaza unii de altii. Acum imaginati-va ca stiloul dumneavoastra este elicea turbinei unui motor de Rolls Royce operand in mari conditii de stres termic si mecanic. Isis iti permite sa masori aceste presiuni si sa vezi cum afecteaza ele spatiile dintre fiecare atom al turbinei. Si nu captezi doar un instantaneu, ci poti urmari cum se schimba aceste lucruri in timp”, explica Taylor echipei BBC.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.