In urma proiectelor de dezvoltare a tarii, care le distrug habitatul, elefantii au pornit un razboi impotriva localnicilor, transformandu-se in ucigasi, relateaza The Independent

Descresterea numarului de elefanti de pe teritoriul Chinei, la mai putin de 300 de exemplare, a inceput sa coste si vieti omenesti. Tot mai des, animalele intra in contact cu localnicii, ca urmare a defrisarii padurilor si distrugerii mediului, care fac loc autostrazilor, fabricilor si altor proiecte intreprinse in regiuni salbatice.

Populatia de elefanti din China este impartita in noua grupuri de exemplare, izolate in perimetre inguste de jungla, care au devenit tot mai mici in utimul timp. Amenintate, animalele au inceput sa riposteze, atat autoritatiile cat si localnicii resimtind furia lor pe propria piele.

In doar cateva luni, elefantii au facut mai multe victime in randul oamenilor. Este si cazul unui turist american, Jeremy McGill, care s-a aflat in acest an la o rezervatie naturala din provincia Yunnan. Acesta s-a apropiat de un grup de elefanti adulti pentru a face cateva poze, cand a fost atacat de animale: "Eram sigur cand m-am apropiat de cei patru elefanti, unul dintre ei m-a prins si m-a muscat. Am apucat sa ma ghemuiesc, corpul era <<impachetat>> in doua, aveam capul intre picioare cand un elefant aproape m-a strivit, dupa care s-au retras. Am fost gasit peste o ora, aproape mort".

Cateva saptamani mai tarziu, un chinez se intorcea de la munca in satul in care locuia, cand a fost atacat mortal de un elefant. A urmat un alt caz, in aceeasi rezervatie: in luma iunie, o ingrijitoare care se ocupa cu hranirea animalelor fiind, de asemenea ucisa.

Desi este cunoscut faptul ca elefantii devini agresivi daca se simt amenintati, specialistii de la Fundatia Internationala pentru Animale Welfare, (IFAW), din regiune, sustin ca astfel de cazuri violente, ce au loc intr-un interval atat de scurt, sunt neobisnuite si ingrijoratoare. Ei se ocupa cu proiecte de protejare si conservare a elefantilor din China de peste 10 ani, si sustin ca nu s-au confruntat cu astfel de cazuri.

Astfel, acestia au ajuns la concluzia ca elefantii simt ca "pierd teren", devenind irascibili si furiosi.

Elefantii din China au de suferit si de pe urma braconierilor. In anii precedenti, numerosi pui de elefanti au fost prinsi cu ajutorul capcanelor, pentru a fi vanduti unor gradini zoologice, dresati si folositi drept atractie pentru turisti, sau pentru trafic de fildes. Salvati de autoritatile locale pentru conservarea naturii, atunci cand este posibil, acestia nu sunt eliberati in salbaticie, ci sunt tinuti in captivitate, unde, de cele mai multe ori, mor. Puii sunt "rapiti" de langa familie cand au doar cateva luni, in conditiile in care, in mod normal, stau cu mama lor pana la varsta de opt ani.

Potrivit personalului centrelor, de multe ori, puii sunt cautati de elefanti, care in drumul lor recurg la a ataca oamenii. "Toata lumea stie ca elefantii sunt furiosi", au declarat localnicii.

Fermierii sunt de asemenea afectati de furia animalelor. In cautarea de teritoriu, elefantii distrug recolte intregi. In ultimii trei ani, guvernul local a oferit despagubiri, ce nu acopera insa pagubele suferite de localnici. Fermerii chinezi nu au incercat insa pana acum sa raneasca sau sa omoare elefanti, in primul rand pentru ca detinerea de arme este ilegala, dar si pentru ca uciderea elefantilor, specie protejata, este pedepsita chiar si cu moartea.

"Aceste animale nu au unde sa se duca. Daca habitatele nu sunt <<inrudite>> prin construirea de coridoare, in cel mult 100 de ani China poate ramane fara elefanti", a conchis directorul centrului Welfare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.