Dupa organismele vii, acum si masinariile se pot reproduce, in baza unei tehnici dezvoltate de citiva cercetatori americani, care permite unui sistem robotic primitiv sa construiasca una sau mai multe copii identice de-ale sale. Tehnologia promite sa fie revolutionara si are numeroase aplicatii previzibile, printre care explorarea spatiala, minerit sau intretinerea si operarea la distanta a centralelor nucleare.

Profesorul Hod Lipson si citiva colegi de-ai sai, de la Universitatea Ithaca, New York, au realizat primul robot din lume capabil sa se automultiplice, utilizind mici piese pivotante, care se apropie si se ataseaza una de cealalta prin electromagneti, scrie "New Scientist". Primul "robotul" a fost de fapt un cub cu latura de 10 cm, in care era incorporat un microprocesor, programat cu un set de instructiuni, care i-a permis sa aranjeze piesele in ordinea potrivita, in functie de felul in care erau legate de celelalte piese. In putin mai mult de un minut, un robot simplu, alcatuit din trei piese cubice, poate produce o "clona" de-a sa.

"Instructiunile (necesare) nu sint complexe. Dimpotriva, s-au dovedit a fi surprinzator de simple", a explicat Lipson.Si pentru ca toate piesele sint identice, prin adaugari repetate se pot obtine ansambluri mai mari. Incercarile anterioare de masini capabile de autoreproducerea au implicat doar simulari si masinarii special concepute. In opinia specialistilor, automultiplicarea reprezinta "forma suprema de reparatie". "Ne putem imagina sisteme robotice pe Marte sau pe fundul oceanelor reparindu-se singure, folosind un mecanism ca acesta", a adaugat profesorul.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.