Motiunea de cenzura a fost respinsa de Parlament, insa ce urmeaza pentru economia tarii? Unii analisti afirma ca Romania ar putea intra in incapacitate de plata.

Dupa ce anul trecut economia Romaniei a inregistrat un declin de peste 7%, anul acesta va mai scadea cu inca 1%, potrivit asteptarilor conservatoare ale agentiei de rating Fitch. Astfel, agentia de rating Fitch anticipeaza o scadere a economiei autohtone de 1% in acest an, Romania urmand sa ramana in recesiune, dupa ce anul trecut Produsul Intern Brut s-a contractat cu 7,1%, scrie Wall-Street.ro.

Richard Hunter, managing director EMEA & Asia Pacific in cadrul Fitch Ratings, estimeaza o contractie de 1% pentru 2010, dar nu considera necesara schimbarea perspectivei de rating pentru Romania. In februarie, Fitch a imbunatatit de la 'negativa' la 'stabila' perspectiva de rating a Romaniei si a confirmat totodata ratingul pentru imprumuturi pe termen lung in valuta si in lei la 'BB+', respectiv la 'BBB-', motivand decizia prin conditiile economice mai bune.

Presa internationala: Romania, "victima" unui plan draconic de austeritate

De asemenea, analistii Saxo Bank transmit mesajul ca Romania ar putea intra in incapacitate de plata.

“Fara indoiala, exista anumite probleme in tarile PIIGS si in cateva dintre tarile est-europene ca Romania si Ungaria. In lipsa oricaror reforme semnificative, care reprezinta totodata o alternativa dificila, ar trebui sa ne asteptam la incapacitate de plata (default) in viitorul nu tocmai indepartat. Dar chiar daca una sau mai multe dintre aceste tari ar esua si ar ajunge la restructurarea datoriei, ar trebui ca lucrurile sa fie in ordine atata vreme cat majoritatea tarilor G10 vor avea finante sustenabile. Problema este ca nu au”, afirma David Karsbol, economistul sef al Saxo Bank, intr-o analiza.

Un nou acord cu FMI: Ce pareri au politicienii?

Citeste si:
Statul vrea ca CEC Bank să vândă polițe RCA
Soluția statului în fața...

Criza deficitului bugetar si somajul inca ridicat au urcat Romania pe pozitia a noua in clasamentul tarilor cu cele mai riscante datorii. Romania are o marja a contractelor Credit Default Swaps (CDS), valoare a costului de asigurare impotriva datoriilor, de 395,5%.

Tara noastra este vazuta de catre investitorii straini ca avand o rata de probabilitate de intrare in faliment de 23,33%. [Romania, intre primele zece tari ale lumii care risca falimentul]

Mai multe detalii despre riscul la care este expusa Romania cititi pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.