Prima de risc a Romaniei a atins cel mai mare nivel din aprilie 2009, 416,6 puncte, fapt care plaseaza Romania pe locul trei in topul celor mai riscante tari din Europa si pe locul 8 in lume, care consemneaza opinii contradictorii ale analistilor pe aceasta tema.
Romania ocupa locul 8 in clasamentul tarilor cu cele mai mari riscuri de a intra in incapacitate de plata, se arata intr-un raport publicat pe site-ul CMA Vision, o agentie londoneza specializata in estimarea riscurilor creditelor, scrie NewsIn, citand Money.ro. [Europa fierbe: Masurile de austeritate au scos lumea in strada]

Astfel, tara noastra este cotata cu o probabilitate mai mare sa intre in faliment decat Ungaria, Portugalia si Spania. Mai riscante decat Romania sunt considerate doar Venezuela, Argentina, Grecia, Pakistan, Ucraina, Irak si Emiratul Dubai.

Analistii romani au insa opinii contradictorii in ceea ce priveste riscul ca tara noastra sa intre in faliment. Astfel, in vreme ce Ilie Serbanescu crede ca "suntem deja in faliment", Bogdan Baltazar este de parere ca umflarea primei de risc a Romaniei reprezinta tentativa unor investitori straini de a face achizitii in tara noastra la preturi de nimic.

"O tara care isi plateste pensiile si salariile din imprumuturi e o tara in faliment. Reducerea pensiilor si salariilor este expresia falimentului. Aici nu tine de cine e la guvernare, astea sunt aiureli. Esenta este ca, de peste un an, Romania plateste pensii si salarii din imprumuturi, indiferent ca sunt de la FMI sau de la banci. Romania este in faliment"
, a declarat Ilie Serbanescu.

Analistul economic este de parere ca intrarea Romaniei in clasamentul primelor zece tari din lume care risca sa intre in faliment este efectul distrugerii economiei, petrecuta in ultimii 20 de ani. "Ce avem acum nu este o economie adevarata, ci o pastisa", a subliniat Serbanescu.

De cu totul alta parere este consultantul financiar Bogdan Baltazar, care considera ca exista un risc redus ca Romania sa intre in incapacitate de plata. "Cu un procent din PIB al datoriei publice de 30% nu cred ca e niciun pericol sa intram in faliment. Pericolul este deteriorarea conditiilor economice in continuare si saracirea oamenilor. Nu cred ca este intemeiat sa fim printre campionii intrarii in incapacitate de plata. Aici e vorba de tari care se apropie cu datoria de 100% din PIB", a declarat Baltazar.

In opinia sa, prima de risc a Romaniei a fost marita in mod artificial. "Romania e o tara cu active interesanta, unde se poate investi. Este o tinta pentru cei care privesc dincolo de criza si care acum ar vrea sa cumpere pe nimic tot felul de active", a precizat Baltazar, sugerand astfel ca unii investitori straini interesati de tara noastra isi elimina competitorii prin promovarea pe plan international a unei imagini false a economiei autohtone.

Citeste si:
Cum gestionezi datoriile afacerii tale într-un mod inteligent
Cum gestionezi datoriile...

Raportul CMA a fost intocmit tinandu-se cont de valoare primelor de risc (n.r. credit default swap, CDS) ale fiecarei tari, pe o perioada de cinci ani. Prima de risc masoara costul asigurarii impotriva falimentului suveran si determina, de asemenea, randamentul cerut de investitori de pe plan extern pentru a cumpara eurobond-uri. Pe de alta parte, CDS-ul influenteaza si costul finantarii externe a companiilor si bancilor din Romania, deoarece creditorii straini majoreaza dobanda pe masura ce riscul macroeconomic este tot mai mare.

Citeste pe Wall-Street.ro topul tarilor cu cele mai riscante datorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.