Scenariul unui faliment al Greciei castiga teren in Europa, in pofida dezmintirilor oficiale, tara avand dificultati persistente de a respecta planul de redresare, iar partenerii europeni sunt reticenti in a deschide "pungile cu bani", transmite AFP.

Prioritatea este in continuare punerea rapida in practica a acordurilor din 21 iulie ale liderilor euroeni, care au aprobat in principiu un al doilea plan de salvare a Greciei, de aproape 160 de miliarde de euro, dar discursurile au evoluat.


In particular, guvernele europene evoca ipoteza unui default (incapacitate de plata) radical al Greciei.

Acest scenariu "este in prezent inevitabil", considera Pascal Canfin, eurodeputat ecologist specializat in probleme financiare, in conditiile in care statul elen se afla intr-o recesiune care agraveaza planurile de austeritate cerute de creditorii internationali in schimbul ajutorului financiar. [Trichet: Riscurile pentru economia zonei euro s-au intensificat]

Intr-o astfel de ipoteza, Grecia trebuie sa renunte la respectarea unor obligatii financiare care sa reduca, potrivit unor analisti, la jumatate datoriile de 350 miliarde de euro, scrie MEDIAFAX.

Cancelarul german Angela Merkel a subliniat, marti, ca "prioritatea absoluta trebuie sa fie evitarea unui default necontrolat al Greciei", reiterand afirmatiile ministrului Economiei, Philip Rosler, care a evocat un posibil faliment controlat al tarii.

  • Ce inseamna un "faliment controlat" al Greciei pentru zona euro?

Un faliment bine controlat al Greciei este astfel de preferat unui faliment subit cu consecinte incerte, care s-ar propaga in alte tari fragile, mai importante, precum Italia si Spania. [Merkel "pune piciorul in pragul" zonei euro]

Polonia, care asigura presedintia Uniunii Europene pana in 2011, a sugerat marti ca Grecia sa se inspire din experienta sa avuta la iesirea din comunism, cand a negociat reducerea la jumatate a datoriilor cu Clubul de la Paris.

Un default ordonat al Greciei ar implica noi negocieri cu creditorii privati (banci, fonduri de investitii), care tocmai au acceptat reducerea cu 21% a valorii obligatiunilor elene detinute, in cadrul celui de-al doilea plan de sprijin. Pierderile care ar fi suportate de acesti creditori in eventualitatea defaultului ar fi mai mare.

Citeste si:
Statul vrea ca CEC Bank să vândă polițe RCA
Soluția statului în fața...

Alta dauna colaterala ar fi retrogradarea ratingului Greciei, care ar face imposibila revenirea statului elen pe pietele financiare o lunga perioada de timp, poate chiar un deceniu, asa cu s-a intamplat in cazul Argentinei.

  • Ce costuri ar avea default-ul Greciei pentru intreaga lume?
Default-ul (incapacitatea de plata) Greciei sau iesirea din zona euro ar avea costuri dramatice pentru statul elen, pentru regiune si economia mondiala, a declarat comisarul pentru Afaceri economice si monetare, Olli Rehn, transmite Reuters.

Rehn a afirmat in Parlamentul European ca obligatiunile zonei euro vor fi introduse numai daca vor fi insotite de o supraveghere fiscala mai stricta a celor 17 state membre.

"Permiteti-mi sa spun o vorba celor care sugereaza ca Greciei i-ar fi mai bine in afara zonei euro. Sunt in dezacord total cu acestia. Greciei si zonei euro nu i-ar fi mai bine", a spus Rehn, conform MEDIAFAX.

Citeste si:
România nu poate trece la euro. Ce condiții nu îndeplinim
România nu poate trece la...

El a aratat ca, indiferent din ce directie ai privi, este absolut sigur ca default-ul sau iesirea Greciei din zona euro ar avea costuri economice, sociale si politice dramatice, nu doar pentru statul elen, dar si pentru ceilalti membri ai uniunii monetare si ai UE, precum si pentru partenerii globali.

Rehn a adaugat ca criza datoriilor suverane, care dureaza de aproape doi ani, are impact asupra economiei reale, cu "presiuni extreme" asupra cresterii si pietei muncii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.