Viitorul este mai aproape decat credem. O companie din America ofera deja o masina-avion cu care poti merge pe autostrada la aeroport, de unde iti iei zborul.

Transition pare ciudat la prima vedere, dar este o realizare extraordinara, care combina doua concepte total diferite. Pe de o parte este o masina, dar are toate capacitatile unui avion. Creatorii acestui hibrid spun ca va revolutiona modul de transport al celor care il vor cumpara.

Compania care produce aceasta masina avion se numeste Terrafugia si a inceput demult lucrul la acest proiect indraznet. Le-a reusit insa si acum se asteapta debutul vanzarilor. Transition este complet functional si a trecut deja cele mai grele teste.

Terrafugia TransitionTransition are aripi pentru zbor, dar acestea se pot plia automat atunci cand soferul-pilot doreste sa mearga pe sosea. Dimensiunile nu sunt neobisnuite, asa ca Transition incape fara probleme in garaj. Habitaclul are 2 locuri si imbina comenzile pentru o masina de sosea cu cele pentru un avion usor. Motorul antreneaza rotile fata atunci cand se ruleaza pe asfalt, dar cand se trece in modul de zbor puterea merge catre elicea din spate.

Practic, vorbim in primul rand de un avion, incadrat de forurile americane la categoria “avioane de agrement usoare”. Pentru a zbura cu acest aparat este nevoie de un curs de pilotaj in urma caruia se obtine un brevet dupa minim 20 de ore de zbor. La sol este nevoie de un permis de conducere, ca pentru orice masina normala.

Terrafugia TransitionTerrafugia spune ca Transition este perfect pentru cei care au nevoia unui transport rapid. Omul se urca la volan, conduce pe sosea pana la primul aeroport, intra pe pista, desface aripile si decoleaza. Oricum, aparatul are nevoie de mult mai putin spatiu decat un avion normal pentru decolare. Se insista si pe siguranta. Unul din avantaje ar fi ca, in cazul unor conditii atmosferice nefavorabile, pilotul poate ateriza si parcurge restul drumului pe sosea.

Transition poate circula pe sosea la viteze de autostrada (intre 120- 140 km/h), iar in aer are o viteza de croaziera de 185 km/h si o autonomie de maxim 700 km.

Citeste si:
De ce a întors Tavi Colen un avion la sol: Am întrebat dacă am murit
De ce a întors Tavi Colen un...

Transition va fi livrat primilor clienti la finalul anului viitor, dar se pot face deja rezervari pentru un avans de 10.000 de dolari. Pretul final este apreciat la circa 194.000 de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.