Medici de familie, dar si pacienti sunt asteptati, miercuri, la un miting de protest in Piata Victoriei, fata de subfinantarea asistentei medicale primare si de "imposibilitatea de practica optima a medicinii de familie", avertizand ca "sistemul va intra in colaps si va lasa milioane de pacienti fara ingrijirea medicala la care au dreptul in calitate de platitori de taxe si impozite". Actiunea de protest este organizata de "Coalitia Solidari pentru Sanatate", constituita la sfarsitul lunii octombrie si din care fac parte noua asociatii ale medicilor si pacientilor, intre care Societatea Nationala de Medicina Familiei, Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie si Salvati Copiii.

Update 11:17- Cateva sute de medici de familie, dar si pacienti protesteaza, la aceasta ora, in Piata Victoriei. Mitingul a inceput la ora 11.00, iar la ora 12.00 o delegatie a medicilor va fi primita la discutii la guvern.


Mitingul este programat incepand cu ora 11.00, in Piata Victoriei.

"Veniti la miting miercuri, 15 noiembrie, ora 11.00, in Piata Victoriei. Medici si pacienti, vom fi impreuna pentru un act medical de calitate", este anuntul Societatii Nationale de Medicina Familiei, potrivit News.ro.

Actiunea de protest este organizata de "Coalitia Solidari pentru Sanatate", constituita la sfarsitul lunii octombrie si din care fac parte noua asociatii ale medicilor si pacientilor: Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Salvati Copiii - Romania, Federatia Asociatiilor Bolnavilor cu Cancer (FABC), Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA), Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor (ANPP), Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative din Romania (APAN), Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) si Asociatia "Mame pentru mame”.

Coalitia "Solidari pentru Sanatate" a anuntat in 2 noiembrie ca va declanta proteste fata de criza in care se afla sistemul national de asistenta medicala primara, organizand in mai multe judete actiuni de pichetare a sediile prefecturilor si caselor de asigurari de sanatate, precum si un miting in Capitala, in 15 noiembrie: "Coalitia Solidari pentru Sanatate a decis sa avertizeze prin actiuni de protest actuala clasa politica, precum si institutiile responsabile, privind sustenabilitatea sistemului national de asistenta medicala primara cu privire la situatia de criza mjora prelungita in care se afla acest segment de ingrijire a pacientilor".

Coalitia "Solidari pentru Sanatate” a depus un memoriu la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si la filialele de judet ale acesteia, dar si la prefecturi, prin care cere: crearea unui echilibru in finantarea sistemului public de sanatate, prin alocarea a minimum 10% din FNUASS total pentru asistenta medicala primara, fata de 5,8% in prezent, conform recomandarilor tuturor institutiilor internationale, crearea mediului propice unei relatii functionale medic – familie – comunitate pentru imbunatatirea sanatatii cetatenilor Romaniei, prin debirocratizarea sistemului si neingradirea ariei de competente ale medicului de familie in relatia cu pacientul sau si in acord cu pregatirea si realitatea medicala a secolului XXI, recunoasterea importantei muncii medicului de familie in sistemul public de sanatate si respectarea drepturilor constitutionale ale medicilor si pacientilor.

Citeste si:
Peste 10.000 de angajați din domeniul sănătății protestează în...
Peste 10.000 de angajați din...

"Prin obligatii contractuale birocratice, absurde, medicul de familie este transformat din medic in administrator al sistemului in folosul CNAS, iar pacientul devine o minge trimisa sa plimbe hartii de la un medic la altul, ceea ce afecteaza grav relatia medic de familie-pacient. Protocoalele medicale sunt de fapt protocoale administrative, listele de medicamente sunt ingradiri ale accesului populatiei la medicamente, SIUI este un sistem informatic care trebuie completat cu adeverinte si hartii", spun medicii de familie.

Conform unei analize realizate de Societatea Nationala de Medicina Familiei si de Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie, pana in anul 2030, doi din trei romani risca sa ramana fara medic de familie, in conditiile in care populatia Romaniei imbatraneste si odata cu aceasta tendinta creste incidenta bolilor care creeaza poveri economice si sociale extrem de importante: bolile cardiovasculare, boli oncologice, boli respiratorii sau boli inflamatorii.

Citeste si:
Protest în rândul medicilor de familie. Problemele sistemului...
Protest în rândul medicilor...

"Exista o tendinta negativa, de iesire a medicilor de familie din sistem, fie din cauze naturale (pensionare) fie prin migratia fortei de munca si intrarea unui numar scazut de medici tineri care refuza aceasta specialitate. Aceasta tendinta este accelerata de subfinantarea sistemului national de asistenta medicala primara si de lipsa oricaror politici de atragere a tinerilor medici catre cele 600 de localitati din zonele rurale lipsite de medici de familie, de care depind nu doar gradul de sanatate al populatiei, ci si realizarea unor economii importante pentru bugetul de stat. Aceasta tendinta negativa va conduce la un colaps total al sistemului de medicina primara", mai spun medicii de familie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.