Social 5 Mai 2017 11:45 de Clara Vacaru
Profesoara de limba romana Cristina Tunegaru de la o scoala generala din Capitala, care a avut mai multe declaratii critice la adresa sistemului de invatamant, dar si a amestecului Primariei Bucuresti in activitatea scolara, anunta, joi, pe Facebook, ca a fost data afara din scoala fara nicio explicatie.

Cristina Tunegaru a precizat pentru News.ro ca a aflat de pe Internet ca nu va mai avea ore incepand cu 1 septembrie, iar cand a mers pentru a-si depune cererea de prelungire i s-a transmis ca o depune degeaba.

"Nu m-au inspectat, nu a venit nimeni sa ma vada la ore, sa se intereseze de progresele elevilor mei, dar ma dau afara! Fara sa intrebe parintii sau elevii, fara sa ma anunte macar, un functionar al inspectoratului a alocat din pix orele mele altui profesor. Si m-am trezit scoasa din scoala. Da, pot sa faca asta in sistemul public in anul 2017", afirma Tunegaru intr-un mesaj postat joi pe Facebook.

Ea mai spune ca nu o intereseaza locul de munca in sine, in conditiile in care, ca profesor cu nota 9.67 la titularizare (a treia pe Bucuresti anul trecut), poate gasi oriunde un loc intr-o scoala publica sau privata.

"Dar eu am lucrat alaturi de elevii mei atat de frumos, am investit emotional, am luptat si am muncit pentru progrese uimitoare, neasteptate care au surprins scoala intreaga. Nu ii pot lasa sa regreseze, sa piarda totul. E o responsabilitate pe care vreau sa o duc pana la capat. Si totusi, nimic din toate astea nu are vreo relevanta pentru inspectorat. Interesul elevilor e calcat in picioare. Nu vor decat sa scape de mine, profesorul care vrea sa schimbe sistemul de la baza", adauga Cristina Tunegaru.

Contactata de News.ro, profesoara a spus ca a aflat ca orele ei de limba romana au fost transferarte altui cadru didactic, ea nefiind titular.

"Am aflat de pe Internet ca nu o sa mai am ore incepand cu data de 1 septembrie. Cand m-am dus astazi la secretariat sa imi depun cererea de prelungire, mi-au spus ca o depun degeaba deoarece orele mele au fost transferate altcuiva. Este o practica des intalnita. Din pacate, nu se tine cont de parerea parintilor, a elevilor, deciziile se iau de catre inspectorat fara niciun fel de analiza", a mai spus Tunegaru, pentru sursa citata.

Criticile profesoarei Cristina Tunegaru la adresa Gabrielei Firea

Cristina Tunegaru a avut mai multe declaratii critice la adresa sistemului de invatamant si a modului invechit in care unii dintre colegii ei inteleg sa predea. Ea este sustinatoarea ideii ca inainte de a li se preda copiilor texte literare in care ei nu se regasesc sa li se deschida apetitul pemntru lectura prin carti care sa le starneasca interesul si pe care sa le citeasca cu placere.
Citeste si:
Cum să îl pregătești pe cel mic pentru prima zi de școală
Cum să îl pregătești pe cel...

Ea a criticat inclusiv actiuni ale primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

In luna ianuarie, profesoara i-a transmis primarului general ca nu va da curs dispozitiei acesteia, pe fondul traficului dificil din cauza viscolului, de a nu pune absente elevilor pana la ora 9.30, argumentul fiind ca "primarul nu are atributii de manager al procesului didactic". "Ca profesor, eu nu pot sti motivul pentru care un elev absenteaza: din cauza zapezii sau pentru ca fumeaza etnobotanice in toaleta scolii. Ca parinte, nu trebuie sa las la latitudinea copilului daca sa mearga sau nu la scoala pentru ca nu i se pun absente", spunea Cristina Tunegaru.

O reactie extrem de critica a avut profesoara fata de actiunea primarului general la Scoala 164 din Bucuresti, in contextul masurilor de preventie fata de jocul "Balena Albastra", criticand in egala masura actiunea colegilor sai care "au participat cu slugarnicie la circul desfasurat de Gabriela Firea sub pretextul constientizarii pericolelor internetului". Ea a calificat actiunea drept un "show comunistoid grotesc". "Sa nu uitam, dragi colegi, ca scoala nu e troaca unor animale politice!", era mesajul sau catre profesorii de la Scoala 164.

Citeste si:
Răspunsul Oanei Roman la criticile Catincăi: Nimeni nu are dreptul...
Răspunsul Oanei Roman la...

In contextul nemultumirilor fata de textele greoaie pe care elevii trebuie sa le studieze, Cristina Tunegaru a scris si o declaratie in care anunta ca in mod premeditat nu respecta programa scolara de limba romana. "Subsemnata, profesoara de romana, declar ca nu respect, in mod premeditat, programa scolara de limba romana, asemenea unui element dusmanos: nu citesc cu elevii mei poeziile de Eminescu, „Amintirile” lui Creanga, baladele populare, pastelurile de 150 de ani, nuvelele lui Slavici; nu dictez comentarii, nu arunc in brate interpretari si nu le cer sa invete pe dinafara teorie literara despre genuri si specii. Declar de asemenea ca, in schimb, citesc cu elevii mei poezii frumoase de Magda Isanos sau Tudor Arghezi, texte din literatura universala ca „Micul Print” sau „Cartea junglei”, fragmente din marii autori ai literaturii universale ca Cervantes sau Shakespeare, exersam lectura activa, ne exprimam opiniile, le motivam, invatam sa fim sinceri, asertivi", spunea ea..

Citeste si:
Misterele Bacalaureatului: Cum ajunge o lucrare de nota 10 să fie...
Misterele Bacalaureatului:...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.