11 judete din centrul si estul tarii sunt, de miercuri dupa-amiaza pana joi dimineata, sub avertizare cod portocaliu de ninsori, ploi si vant, iar Bucurestiul si 29 de judete au fost avertizate cu cod galben.

Avertizarea cod portocaliu de ninsori a fost emisa pentru judetele Buzau, Vrancea, Covasna si pentru unele zone din Harghita, Neamt, Bacau, Brasov, Sibiu, Gorj, Valcea si Arges, fiind valabila de miercuri dupa-amiaza pana joi, la ora 09.00.

In cele 11 judete din zona Carpatilor Meridionali si Orientali, ninsorile vor fi abundente, se va depune strat consistent de zapada, vantul va avea intensificari cu rafale de 60-70 de kilometri pe ora, iar pe creste va depasi 80-90 de kilometri pe ora, viscolind puternic zapada si reducand vizibilitatea.

In zona joasa de relief a judetelor Buzau si Vrancea vor fi ploi abundente si se vor cumula peste 50 de litri pe metru patrat.

Tot de miercuri dupa-amiaza pana joi, la ora 09.00, sunt sub avertizare cod galben Bucurestiul si judetele Ilfov, Prahova, Dambovita, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Galati, Vaslui, Iasi, Neamt, Botosani, Suceava, Mures, Bistrita-Nasaud, Maramures, Cluj, Alba, Hunedoara si unele zone din judetele Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Valcea, Arges, Bacau, Neamt, Harghita, Brasov si Sibiu.

Potrivit avertizarii cod galben, in zona de munte, in Moldova, in cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei si a Maramuresului si in nordul Olteniei si al Dobrogei vor fi precipitatii abundente. Cantitatile de apa vor depasi 20-30 de litri pe metru patrat, iar pe arii restranse, indeosebi in zona Carpatilor Meridionali si Orientali, se vor cumula 50-60 de litri pe metru patrat.

La munte va continua sa ninga si se va depune strat de zapada, iar local in Moldova, Transilvania si Maramures si trecator in zona deluroasa din sud, precipitatiile vor fi sub forma de ploaie, lapovita si ninsoare.

Vantul va avea intensificari temporare indeosebi in regiunile estice si sud-estice, unde vitezele la rafala vor atinge 55-65 de kilometri pe ora.

Incepand de joi, ora 09.00 si pana vineri, la ora 14.00, vor fi sub avertizare cod galben judetele Botosani, Galati, Tulcea, Braila, Dambovita, Alba, Mures, Cluj, Bistrita-Nasaud, Maramures si unele zone din judetele Hunedoara, Sibiu, Brasov, Harghita, Arges, Prahova, Buzau, Gorj si Valcea.

Citeste si:
România, sub avertizare meteo de ger până joi dimineață. În 8...
România, sub avertizare meteo...

Potrivit avertizarii cod galben, vor fi precipitatii mai ales in regiunile estice si centrale, unde cantitatile de apa vor depasi 25 de litri pe metri patrat. In Moldova si Transilvania vor predomina ninsorile, iar in zona deluroasa din sudul tarii, precum si in delta, vor fi precipitatii mixte. La munte va continua sa ninga si se va depune strat de zapada. Vantul va avea intensificari temporare indeosebi in regiunile estice, unde vitezele la rafala vor atinge 55-65 de kilometric pe ora.

De joi, ora 18.00, pana vineri, la ora 09.00, vor fi sub avertizare cod portocaliu judetele Iasi, Vaslui, Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Covasna si unele zone din judetele Harghita, Brasov, Sibiu, Arges, Prahova si Buzau.

Conform avertizarii cod portocaliu, in cea mai mare parte a Moldovei vor fi precipitatii predominant sub forma de ninsoare, local insemnate cantitativ, iar in zona de munte a judetelor Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Arges, Dambovita, Prahova si Buzau va ninge si se va depune strat de zapada, local consistent. Temporar, vantul va avea intensificari cu viteze de 50-60 de kilometri pe ora, iar pe crestele montane rafalele vor depasi 70-80 de kilometri pe ora, viscolind zapada.

Citeste si:
Prognoza meteo ANM 2 - 30 octombrie 2023. În ce regiuni se așteaptă...
Prognoza meteo ANM 2 - 30...

Vremea va fi deosebit de rece pentru aceasta perioada in toate regiunile, iar in cursul noptilor de joi spre vineri si vineri spre sambata, local, se va semnala bruma.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.