Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre puterea judecatoreasca si cea executiva si nici intre Parlament si guvern, in legatura cu adoptarea OUG 13.

Judecatorii Curtii Constitutionale au respins sesizarile in acest sens facute de CSM si de catre presedintele Klaus Iohannis pe tema OUG care modifica legile penale, in care a fost invocat un conflict juridic de natura constitutionala dintre puterea judecatoreasca si cea executiva, respectiv dintre Parlament si Guvern. Sesizarile se refera in principal la forma in care a fost emisa OUG, si nu la prevederile ei punctuale.

Anuntul respingerii celor doua sesizari a fost facut de catre presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu.

"Guvernul a actionat legal in sfera lui de competenta de a emite Ordonante de Urgenta", a declarat Valer Dorneanu, precizand ca nu exista un conflict de natura juridica intre Guvern si Parlament sau Guvern si puterea judecatoreasca.

Intrebat daca se justifica realizarea aceste modificari prin OUG, Dorneanu a afirmat ca "urgenta si oportunitatea actului normativ nu este de competenta CCR sa o verifice in aceasta sesizare". "Este dreptul Guvernului sa aprecieze si urgenta si continutul. Aceste lucruri pot si verificate prin alte cai de control.

Joi, CCR urmeaza sa dezbata sesizarea depusa de Avocatul Poporului in legatura cu OUG 13, care vizeaza actul normativ pe fond, dar care ar putea fi respinsa ca inadmisibila intrucat ordonanta a fost abrogata.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.